Kaasberg

Wie helpt de monniken af van 15.000 kilo kaas?

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA
Janneke de Bekker

De monniken van Abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot laten zich maar al te graag de kaas van het brood eten. Ze kampen namelijk met een overschot van 15.000 kilogram kaas. Dat in de abdij bier wordt gebrouwen – het beroemde La Trappe-bier komt uit Berkel-Enschot – is genoegzaam bekend, maar daarnaast wordt er al jaren ook biologische kaas gemaakt. Tijdens de coronacrisis gingen de monniken door met de productie, maar met al die gesloten horeca was er geen afzetmarkt meer. Bovendien ging de levering van geitenmelk, door een boer een eindje verderop, ook gewoon door.

De opslag puilt intussen uit: er ligt zo’n 15.000 kilo aan onverkochte kaas. Samen met ‘Breda maakt mij blij’ en ‘Tilburg maakt mij blij’ zijn de broeders nu een actie gestart. Die organisaties schoten al eerder ondernemers te hulp die met onverkochte voorraden bleven zitten. Ze hielpen bijvoorbeeld de zusters van Sint Catharinadal, een Norbertinessenpriorij in het Brabantse Oosterhout, met de verkoop van 20.000 flessen wijn. Een bierbrouwer die met z’n voorraad bleef zitten, lukte het alsnog om de biertjes verkocht te krijgen. En een bloementeler die vreesde 300.000 gladiolen te moeten vernietigen, omdat de Nijmeegse Vierdaagse niet doorging, kwam toch van zijn bloemen af.

Het lijkt erop dat ook deze hulpactie voor de monniken gaat werken: het liep de afgelopen dagen al storm bij de voor de kazenactie opgetuigde webshop. De opbrengst van de kaasverkoop gaat niet naar de abdij zelf, trouwens. De broeders gebruiken het kaasgeld voor een project in Oeganda: ze ondersteunen er de bouw van een nieuwe school mee.

Lees ook:

Zusters in Oosterhout verkopen in recordtijd 20.000 flessen wijn: ‘Dit is het werk van de Heilige Geest’

Door de coronacrisis bleven de veertien zusters van het klooster Sint-Catharinadal in Oosterhout met 20.000 onverkochte flessen wijn zitten. Totdat er hulp uit Breda kwam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden