null Beeld

ColumnStijn Fens

Weten zij wel dat de geboorte van Messias aanstaande is?

Het duurt nog even, maar dan zal ook in de Utrechtse wijk Overvecht, waar ik woon, de Messias weer ter wereld komen. Zouden de andere inwoners van dit deel van de stad ook op de hoogte zijn van dit heuglijke feit? Omdat ik weer eens in quarantaine zit na een bezoek aan een risicogebied, heb ik nu alle tijd om niet alleen het gebied rond mijn appartement in de gaten te houden, maar ook de verdere omtrek.

Als ik naar buiten kijk, zie ik dat het stil is op straat. Ik zie een man lopen met een voor de tijd van het jaar opvallend zomerse broek aan, met daaroverheen – dat dan weer wel – een donkerblauwe winterjas. Hij gaat zo te zien naar het NS-station, hier niet ver vandaan. Misschien heeft hij zijn alleenstaande oude moeder bezocht, die hier een bescheiden huurhuis bewoont met een kleine achtertuin. De man met de zomerse broek heeft haar gezegd dat hij op Tweede Kerstdag met zijn vrouw langskomt. Op Eerste Kerstdag krijgen zij zelf hun zoon, schoondochter en kleinzoon van veertien. Dan kan moeder er niet meer bij in verband met het maximaal aantal personen dat je thuis mag ontvangen. De moeder heeft begripvol geknikt en iets gemompeld van ‘dat ze het wel begreep’. Maar toen hij weg was, moest ze wel even slikken.

Opvallend lichte broek

Ik steek mijn hoofd om de hoek van mijn raam en volg de man verder naar het station. Net op het moment dat hij bij het fietsenrek de hoek omgaat en uit mijn gezichtsveld verdwijnt, komt er een andere man mijn kant op. Ook hij draagt een voor de tijd van het jaar opvallend lichte broek. Die man moet uit de sprinter van 13.55 uur zijn gestapt, die uiteindelijk om 15.07 uur het station van Zwolle zal bereiken. Hij loopt richting het gebouw van het CNV dat als een kathedraal boven dit deel van Overvecht uittorent.

Dan wordt het plotseling druk voor mijn ogen. Een fietser van links, een fietser van rechts en een vrouw met een kinderwagen die aarzelend het fietspad oversteekt. Weten zij wel dat de geboorte van Messias aanstaande is? Die ochtend nog hadden ze in de Ra­faëlkerk, een paar kilometer verderop, kunnen horen hoe er uit Jesaja werd gelezen. Deze profeet helpt gelovigen door de advent heen met zijn vergezichten op een betere wereld. ‘Ik, de Heer, Ik verhoor hen, Ik de God van ­Israël, Ik verlaat hen niet. Op kale gronden doe Ik rivieren ontspringen en bronnen in de rotskloven. Van de woestijn maak Ik een waterland, van de dorstige bodem een bronnengebied. In de woestijn laat Ik ceders groeien, acacia’s, mirten en oleasters. In het dorre land zet Ik cipressen neer, en essen en palmen, een menigte bomen.’

Alleen de gezelligheid die bij Kerst hoort lijkt nog heilig

Deze woorden troosten mij, in mijn hernieuwde isolement. Ze geven mij het gevoel dat het ooit weer beter wordt. Net zoals ik het een geruststellend idee vind dat over een paar weken, in al die kerken over de hele wereld, het Kerstkind weer in de kribbe gelegd wordt. Een prachtig moment. Voor een groot deel van ons land en waarschijnlijk ook voor Utrecht Overvecht, lijkt alleen de gezelligheid die bij Kerst hoort nog heilig. Niet voor niets hebben alleen de Denen een woord dat recht doet aan wat wij Nederlanders bij het woord ‘gezellig’ ­voelen. Het is bijna een grondrecht en daar mag niemand aankomen.

Het lijkt wel of we het tijdens ­deze pandemie de laatste tijd ­alleen nog maar over Kerst ­kunnen hebben. En dan niet over hoe triest het is dat een kwetsbare groep mensen die sinds maart al veelal geïsoleerd leeft, misschien ook deze Kerst wel alleen door moet brengen. Nee, het gaat daarbij vooral over onze frustraties over de inbreuk die de coronamaatregelen van de overheid maken op de onschendbaarheid van ons eigen gezellige kerstfeest en – daarop volgend – dat het zo flauw is dat we geen vuurwerk mogen afsteken dit jaar. Het zijn de zorgen van een verwend volk dat meent in ballingschap te verkeren.

Alleenstaande vrouw

Maar ik voorvoel dat, hoewel in Overvecht nog geen cipressen en palmen geplant worden, ze deze Kerst spontaan zullen ontspruiten in de ­achtertuin van die alleenstaande vrouw in haar bescheiden huurhuis. En dat ook hier de Messias opnieuw wordt ­geboren.

Trouw-redacteur Stijn Fens volgt de katholieke kerk al decennia op de voet en schrijft columns over het geloof en zijn persoonlijk leven. Lees ze hier terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden