Turkije

Wereldberoemde Ayasofya in Istanbul wordt definitief weer moskee

Inwoners van Istanbul vieren dat de Ayasofya weer gebruikt kan worden als museum.  Beeld AFP
Inwoners van Istanbul vieren dat de Ayasofya weer gebruikt kan worden als museum.Beeld AFP

De wereldberoemde Ayasofya in Istanbul, ooit kerk, daarna moskee en nu museum, wordt weer een moskee.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan tekende vrijdag een decreet, waarmee hij het gebouw overdroeg aan de overheidsdienst voor religieuze zaken. Dat deed hij enkele uren nadat de rechter in Turkije had bepaald dat het gebouw, dat eerst een kerk was en de afgelopen decennia een museum, weer een bestemming als moskee kon krijgen.

De Ayasofya staat op de wereld­erfgoedlijst van Unesco en verschillende overheden en kerkgenootschappen hebben zich verzet tegen Erdogans plannen. Met name Griekenland, Rusland en leiders van de ­orthodoxe kerk hebben fel geprotesteerd. De Turkse president wilde al langer een beslissing terugdraaien die in 1934 werd genomen. De toenma­lige Turkse leider, Kemal Atatürk, besloot toen het gebouw een seculiere bestemming te geven. De rechters oordeelden dat die beslissing illegaal is genomen.

Tot 1934 was de Ayasofya bijna vijfhonderd jaar lang een moskee. Die ­bestemming kreeg het gebouw na de verovering van de stad door de Ottomanen in 1453. Daarvoor was de ­Aysofya een christelijke kerk met de naam Hagia Sophia, gebouwd in 537 tijdens het bewind van de Romeinse keizer Justinianus. Het was destijds het grootste gebouw ter wereld en vooral de enorme koepel werd als een wonder beschouwd.

Sinds de afscheiding van de orthodoxe kerk in de elfde eeuw was het de hoofdzetel van deze religie. In de dertiende eeuw was de kerk enkele ­decennia katholiek, omdat kruisridders de stad hadden ingenomen.

Kerkleiders en kunsthistorici ­maken zich onder meer zorgen om de gigantische mozaïeken van christelijke heiligen. Die waren eeuwenlang verborgen onder wit pleisterwerk, toen het gebouw een moskee was. Erdogan heeft beloofd dat de mozaïeken bewaard blijven. Trouw

Lees ook:

De Ayasofya weer een moskee: wat zou dat betekenen?

De Ayasofya, sinds 1934 een museum, krijgt mogelijk weer de status van moskee. Wat voor gevolgen zou dat hebben voor Turkije en voor de christelijke mozaïeken?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden