null Beeld
Beeld

FramingHans de Bruijn

Welke partij bedenkt het beste frame voor de toeslagenaffaire?

Uit Amerika is het begrip framing war overgewaaid. Wat is een ‘framing-oorlog’? Stel, er gebeurt iets ernstigs. Uiteraard willen we dan het naadje van de kous weten, de feiten boven tafel krijgen. In de kinderopvangtoeslagenaffaire zijn ouders zwaar gedupeerd door de Haagse ­politiek en bureaucratie – en dus zoekt een commissie dat momenteel allemaal uit. Daarna komt de vraag: hoe framen we die feiten? Drie voorbeelden.

Eén

Wie populistisch is, zal natuurlijk de elite-kaart spelen. De affaire laat zien dat de Haagse elite is losgezongen van gewone burgers. De elite kent de gewone burger niet – sterker, ze is niet geïnteresseerd in de gewone burger.

Twee

Wie rechts is, kan zeggen dat de affaire weer eens bewijst dat we veel te veel verwachten van de overheid. Met toeslagen wil de overheid allerlei doelgroepen extra geld geven. Maar een overheid kan dat eenvoudigweg niet, krijgt dat niet georganiseerd. De overheid is het probleem en politici moeten ophouden te proberen de samenleving vanuit de overheid te sturen.

Drie

Wie links is, kan stellen dat de ­affaire het gevolg is van een volkomen doorgeschoten rechtse law and order-cultuur. Die heeft geleid tot een overheid, die haar eigen burgers niet meer vertrouwt. Die achter ­iedere boom een fraudeur ziet. En daar verbeten achteraan gaat.

De vraag is: wie wint deze framing war? Wie construeert het frame dat de beeld­vorming gaat domineren en trekt daarmee de affaire naar zich toe?

Met een slimme term kun je de werkelijkheid niet alleen beschrijven, maar ook maken. Hans de Bruijn is bestuurskundige en debatspecialist. Wekelijks analyseert hij de sturende taal van beleidsmakers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden