.

Social distancing

Weinig begrip in Kamer voor grote kerkdiensten in Staphorst

.Beeld ANP

In de Tweede Kamer is weinig begrip voor de grote kerkdiensten die zondag in de Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst zijn gehouden. In de kerk werden drie diensten gehouden, elk met 600 aanwezigen, waarbij gezongen werd en geen mondkapjes werden gedragen.

Redactie/ANP

Gert-Jan Segers van de ChristenUnie vindt dat de kerk “niet het goede voorbeeld geeft, zoals andere kerken dat wel doen.” Hij merkt op dat veel kerken wel verantwoordelijk optreden in de coronacrisis. “Ze zijn ook geen haarden van besmetting, gelukkig.”

Ook CDA-Kamerlid Chris van Dam stelt dat bijna alle gebedshuizen in Nederland zich verstandig gedragen “door zeer terughoudend om te gaan met vieringen en diensten. Het is jammer dat dit kerkgenootschap niet dat voorbeeld geeft. Ook met de nodige beperkingen kan in deze moeilijke tijden recht gedaan worden aan het grondrecht van godsdienstvrijheid.”

“Onbegrijpelijk”, noemt D66-voorman Rob Jetten het besluit om de diensten te houden. “Laat minister Grapperhaus - verantwoordelijk voor kerkdiensten - zo snel mogelijk in Staphorst een indringend gesprek voeren.”

‘Echt onverantwoord’

Lodewijk Asscher van de PvdA vindt het handelen van de kerk “echt onverantwoord, terwijl van andere Nederlanders gevraagd wordt om niet langs de lijn bij de voetbalwedstrijd van hun kinderen te gaan staan.”

Hij vindt dat er überhaupt geen uitzondering op de coronaregels moet worden gemaakt voor religieuze bijeenkomsten. “Als bioscopen, theaters, sportclubs en horeca een bijdrage wordt gevraagd in de bestrijding van het virus, moeten geloofsgemeenschappen ook hun bijdrage leveren.”

Geen uitzondering

Ook de koepelorganisatie GGD GHOR vindt dat er geen uitzondering moet worden gemaakt. “Overal zijn duidelijke richtlijnen, of het nu een kerkdienst of een sportveld of op de werkvloer. Het is heel makkelijk: Houd je aan de richtlijn”, aldus een woordvoerster.

Volgens minister Ferd Grapperhaus houden veel kerken goed rekening met de situatie. Maar “enkele kerken zijn nog niet overgegaan tot het herijken van wat nu wenselijk is qua openstelling”, constateert de bewindsman. Hij spreekt maandag weer met het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken over de coronamaatregelen. “De vrijheid van godsdienst is een groot goed, maar we moeten het samen doen”, aldus Grapperhaus.

Lees ook :

In de kerk mogen nog wél meer dan dertig mensen komen, en dat leidt tot onbegrip

Anders dan op de meeste plekken mogen bij religieuze vieringen wél meer dan dertig mensen samenkomen. Dat leidt tot onbegrip. Ook in sommige kerken, daar mogen de diensten voorlopig door niet meer dan dertig mensen worden bijgewoond.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden