null Beeld
Beeld

ColumnWelmoed Vlieger

We staan ver van Jezus’ lijdensweg af

Welmoed Vlieger

Eind vorige week voltrok zich een nogal wonderlijk gebeuren. Het verhaal van Goede Vrijdag en Pasen bleek op dramatische wijze geprojecteerd te kunnen worden op het Nederlandse politieke strijdtoneel. De eerste tekenen werden al zichtbaar op Witte Donderdag, de dag dat het verkennersdebat in de Tweede Kamer plaatsvond.

“Verlos ons uit dit lijden”, zei Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging die avond met gekwelde blik. Sigrid Kaag zag op haar beurt een opvallend verband tussen Ruttes bewering dat hij verkennersinformatie ‘via via’ had gekregen en de Via Dolorosa, de weg die Jezus in Jeruzalem zou zijn gegaan. Het debat eindigde diep in de nacht van Goede Vrijdag, de dag waarop de hoofdrolspelers in deze Bijbelse projectie al wat scherper gestalte kregen. Alhoewel, scherp… Verschillende politici kregen die dag, en de dag erop, de rol van Judas toebedeeld, maar tot een definitieve keuze kwam het uiteindelijk niet.

Ook over de rol van Jezus kon men het op de sociale media uiteindelijk niet eens worden. Er waren immers heel wat politici die zwaar gebukt gingen onder de gebeurtenissen, die een zekere lijdensweg aflegden, en de politieke situatie was inmiddels dermate complex dat volstrekt niet met zekerheid gezegd kon worden wie straks als de Opgestane uit het hele gebeuren tevoorschijn zou treden. Moeilijk, moeilijk…

Enfin. In de loop van zaterdag hield ik het nieuws en de sociale media voor gezien en sloeg ik een boekje van Kierkegaard open. Daar trof ik een gebed waar ik een stukje uit wil citeren: “U die in de wereld bent gekomen om te lijden, U hebt het zwaarste van alle lijden gedragen: van het eerste ogenblik van Uw leven hebt U er het bewustzijn van gehad. En deze zwaarste van alle smarten hebt U nog vergroot door vrijwillig te lijden terwijl u elk ogenblik de macht had dit lijden te verhinderen. Zo hebt U, terwijl U heel Uw leven al geleden had, tenslotte de smadelijke dood ondergaan. (…) Wij danken U daarvoor, dat zij die lijden dit nooit zullen vergeten, dit besef dat boven alle mate vertroosten kan: versterk en verhelder dat in ons. Maar geef ook dat geen enkele lijdende op onverschillige wijze dat verschil zou vergeten dat zo verootmoedigen kan: dat U als onschuldige voor de schuldigen geleden heeft.”

Hoe oneindig ver staan wij van deze werkelijkheid van Jezus’ leven en lijdensweg af.

Wat de komende dagen en weken in politiek opzicht betreft, hoop ik dat de draaikolk van heftige emoties, dramatiek en volksgerichten plaats zal maken voor nuchterheid en bescheidenheid: juist ook met de parallellen rond de lijdensgeschiedenis. Dat we weer oog krijgen voor de consequenties van elkaar ultiem de maat nemen, dat het weer om de gevolgen voor de samenleving gaat. Die heeft geen behoefte aan zich als leiders opwerpende ego’s die meer op de eigen positionering letten dan op waar het in de politiek om moet gaan: bescheiden dienstbaarheid.

Het is voor de mij de les van de afgelopen week: nuchterheid en verantwoordelijkheid zijn kennelijk zonder vergevingsgezindheid niet mogelijk. Die les voor onze democratie valt wel uit Kierkegaards duiding te trekken. Laten we wat meer bij die pijler van onze joodse en christelijke cultuur stilstaan. Het zou ons uit impasses kunnen en moeten helpen.

Welmoed Vlieger (1976) studeerde wijsbegeerte en wetenschap van godsdienst en levensbeschouwing aan de Universiteit van Amsterdam. Lees haar columns hier terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden