RecensieReligie

We moeten de Bijbel nu eens écht goed gaan lezen

null Beeld
Beeld

Spiritueel Bijbellezen
Richard Rohr (vertaling Daan Savert)
KokBoekencentrum
61 blz.; € 12,99
★★★

Marijke Laurense

De schrijver

Richard Rohr (1943) is een Amerikaanse franciscaner priester, mysticus en successchrijver van al ruim dertig populair-spirituele titels, waarvan inmiddels een vijftal in het Nederlands is vertaald. Collega-recensenten Sjoerd Mulder en Wolter Huttinga waren eerder maar matig enthousiast over zijn recentere ‘Goddelijke dans’ (2017) en ‘Het Christusmysterie’ (2019).

De thematiek

In drie hoofdstukken probeert Rohr ons zover te krijgen dat we de Bijbel eindelijk weer eens goed lezen. Want daarin is volgens hem flink de klad gekomen sinds de vierde eeuw, toen het christendom tot staatsgodsdienst werd verheven en de Bijbel in handen viel van ‘egocentrische, liefdeloze of machtsbeluste figuren’ en baantjesjagers. Met dramatische gevolgen: ketterverbranding, kruistochten, slavernij, apartheid en ongebreideld kapitalisme. Dat de auteurs van de Bijbel bijna altijd partij kozen voor buitenstaanders en onderdrukten, dat kregen de ongeletterde gelovigen eeuwenlang niet te horen.

Maar ook de Reformatie en Verlichting maakten het er niet veel beter op, omdat men volgens Rohr daarin vrijwel alleen maar oog had voor de letterlijke, rationele of historische betekenislagen van de Bijbel. Hoog tijd dus om de Bijbel ‘transrationeel’ te gaan lezen en er vanuit een ‘biddende dialoog’ een ‘symbiotische relatie’ mee aan te gaan. Ook moeten we opnieuw gaan vertrouwen op ons ‘spiritueel gezonde verstand’.

Daarvoor hoeven we heus niet supervroom of academisch geschoold te zijn, blijkt uit de richtlijnen die Rohr voor ons heeft als we de Bijbel openslaan: bid vooraf om leiding van de Heilige Geest, probeer eerst los te komen van je eigen wil en ego en te luisteren naar een stem die ‘dieper is dan die van jezelf’. Dat leidt tot ‘liefde, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing’.

Opvallendste stelling

Rohr is spiritueel niet eenkennig: hij verwijst net zo makkelijk naar paus Franciscus, Theresia van ­Lisi­eux en de Talmoed als naar het boeddhisme, Carl Jung en enneagrammen. Zijn orthodoxere critici noemen hem hierom een hapsnappende ‘cafetariakatholiek’; zijn mystieke overtuiging dat we allemaal Godskinderen zijn, riekt in hun neus zelfs naar ketterij. Rohr’s verweer: ik bedrijf ‘Jezus-hermeneutiek’, ik probeer de Bijbel op dezelfde manier te gebruiken als Jezus dat indertijd deed. Creatief. ­Naïef, simplistisch. Positief. Selectief. Vanuit zijn eigen ervaring met God en zijn gezonde Joodse verstand. Niet fundamentalistisch of wettisch, maar spiritueel en humaan. Losjes, lichtzinnig zelfs. Baanbrekend en barmhartig. Spannend, bevrijdend en dus gevaarlijk. En soms inderdaad godslasterlijk.

Centrale zin

“Het gaat er mij niet om de tekst zelf te veranderen, als wel om de blik van de lezer te veranderen. Alleen wie een bekering heeft ondergaan kun je heilige teksten toevertrouwen.”

Redenen dit boek niet te lezen

Het zal mijn gebrek aan mystieke ervaring zijn, maar ik kan geen touw vastknopen aan zinnen waarin ‘het verbale van de persoonlijke ervaring als het ware opgaat in haar betekenis’. En begrijp ik nou goed dat ik in ongeïnspireerde staat maar beter kan zwijgen over geïnspireerde teksten, omdat ik die geen eer kan aandoen daar ik er ‘de lucht uit zuig?’ Is dat inderdaad de ‘radicale inclusiviteit’ die Jezus voor ogen stond?

Redenen dit boek wel te lezen

Ja, weet Rohr: de Bijbel staat vol met verhalen waarmee je als (on)gelovige je superioriteitsgevoelens, vooroordelen en ego heerlijk kunt opkrikken – een behoefte die hij in zowel conservatieve als progressieve kringen bespeurt. En al krijg ik de indruk dat hij daarbij vooral de dualistische politiek-religieuze verhoudingen in de Verenigde Staten voor ogen heeft, zijn franciscaans-eenvoudige ideeën over hoe je Jezus ook kunt navolgen in de losse manier waarop hij met heilige teksten omsprong, lijken mij ook hier serieuze contemplatie waard.

null Beeld
Beeld
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden