Harold Polis: 'De generatie van mijn dochters gaat een nieuw sociaal contract schrijven'. 
.  Beeld Koen Broos
Harold Polis: 'De generatie van mijn dochters gaat een nieuw sociaal contract schrijven'. .Beeld Koen Broos

De zin vanHarold Polis

We hebben andere taal en andere woorden nodig

In dagen van corona vertellen meer of minder bekende Nederlanders over hun persoonlijke leefregel of inspirerende zin. Vandaag: Vlaming Harold Polis (1970), auteur van ‘Autonomie [En andere verhalen voor kinderen van onze tijd]’ en sinds 1 maart lid van de Raad voor Nederlandse Taal en Letteren van de Taalunie.

Lodewijk Dros

U denkt als Nederlander misschien aan Feyenoord, maar Geen woorden maar daden is ook voor mij als Antwerpsupporter vertrouwd. Ik hoor dat altijd op de tribune, net als You‘ll never walk alone. Ik besefte pas later dat iedereen dat zingt. Supporteren is een groot ritueel dat overal hetzelfde is.

Royal Antwerp FC, da’s zwoegvoetbal en meestal de top net niet halen. Het is een arbeidersclub met voetbal dat efficiënter dan mooi is. Niet lullen maar poetsen. Mijn vader supporterde er, mijn grootvader ook, mannen die geen scholing hebben genoten. Dat draag ik mee, ik ben kind van dat milieu.

Mijn vader is slimmer dan ik, al weet hij niet wat dasein is, hij heeft common sense, maar kent Heidegger niet. Dat hoeft ie-niet te weten want hij weet al meer dan ik, die man.

Heimwee naar het stadion

Ik heb me mijn leven beziggehouden met extreem abstracte dingen, een intellectueel die boeken uitgeeft. Antwerp is een stuk waar ik in contact ben met een groter deel van de samenleving dan als ik Rilke’s gedichten lees. Ik voel de nood om de andere, praktische, aardse kant voor het voetlicht te houden. Geen woorden maar daden.

Als ik in het stadion zit dan… Voor het laatst zat ik daar in oktober, het is gruwelijk lang geleden, ik heb er zo’n heimwee naar dat er nu tranen uit mijn ogen komen.

Je zit naar jezelf te kijken. Op een enkeling na kunnen ze niet zo goed voetballen. Maar er is die ambitie. Ik roep dan van de tribune ‘Doe ’s Beter, Man! Verdorie!’ - of woorden die daarop lijken. Eigenlijk sta ik mezelf te coachen. Voetbal van Antwerp is leven met je beperkingen. Mijn supporteren wordt steeds meer een oefening in levenskunst, een poging tot nederigheid en beter worden.

Tijdens de eerste lockdown heb ik mijn uitgeverij Polis moeten stoppen, heel pijnlijk, een rouwproces is het, ik deed het al zo lang. Maar ik heb wel een boek geschreven. En een kind gekregen, mijn derde dochter. Ze is nu zeven maanden en heeft alleen de coronawereld meegemaakt. Ik laat de moed weleens zakken, maar een baby is nú, nú, nú, die heeft geen boodschap aan gezeur.

Wij volwassenen zijn het noorden kwijt

Mijn tienerdochters krijgen slagen om de oren, ze willen uitgaan, maar worden bekneld. En al die volwassenen spreken zonder hoop, dat is het ergste. Wij, de volwassenen, zijn het noorden kwijt.

Om het noorden te vinden helpt het denken verder. Ik heb veel zitten lezen, zoals Stendhals Het rood en het zwart. Dat hielp, want ik zag dat we 19de-eeuwers zijn, dat we worstelen met dezelfde verwachtingen. We denken zo modern te zijn, maar als je ziet dat we niet zo veranderd zijn, kunnen we ook iets vriendelijker naar onszelf kijken.

Dat geeft ontspanning om de grote kwesties aan te vatten. Wat doen we met de ecologie, met de welvaartsstaat, de migratie, economische groei, wie gaat alles betalen? Door de pandemie en de nasleep van de crisis van 2008 zal er echt wat gaan veranderen, zoals na de Eerste Wereldoorlog.

We hebben andere taal en andere woorden nodig, daarom zal mijn jongste dochter een andere taal spreken dan mijn oudste, daar twijfel ik geen seconde aan. Haar generatie gaat een nieuw sociaal contract schrijven en nieuwe vormen van solidariteit ontwikkelen.”

Lees ook:

De stijl van Harold Polis laat zich prachtig illusteren aan een essay dat hij heeft geschreven in Streven. Stevo Akkerman signaleerde het in deze krant. Polis weeft de aanslagen in Parijs, de dood van Motörhead-zanger Lemmy Kilmister en de opkomst van Donald Trump aan elkaar, waarbij ook Heidegger nog even om de hoek komt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden