De zin vanDirk Groot

Wat je uit eigen overtuiging doet, geeft voldoening

Dirk Groot. Beeld Patrick Post
Dirk Groot.Beeld Patrick Post

In tijden van corona vertellen meer en minder bekende Nederlanders over hun persoonlijke leefregel of een inspirerende zin. Vandaag: Dirk Groot (51), professioneel zwerfafvalonderzoeker, eerder vrijwillig zwerfafvalraper en nummer 1 in de Duurzame Top 100.

Maaike van Houten

“Vanmiddag ga ik op pad om zwerfafval te rapen. Ik moet nu eerst nog een rapport voor een ­gemeente afronden over hondenpoep. Ik ben op dezelfde ­manier te werk gegaan als met zwerfafval. Ik zet elke drol op de ­foto en maak inzichtelijk waar het ligt, hoeveel er ligt, enzovoorts. Met mijn data kan het hondenbeleid worden getoetst en waar mogelijk en ­nodig verbeterd. Ik vind het niet vervelend om te doen, ik was lekker buiten, ik heb er veel van geleerd, over mensen, over de stad. Maar het komt niet uit mezelf, en dan is mijn motivatie anders. Het geeft minder voldoening dan wanneer ik iets uit eigen overtuiging doe.”

“Dat merk ook in deze coronatijd. We moesten thuisblijven en dat deed je voor een ander. Daar was ik 100 procent voor gemotiveerd en dan krijg je er een goed gevoel bij. Mijn kinderen zijn 5 en 7, ik moest ze lesgeven. Dat was niet altijd makkelijk, mijn eigen bewegingsvrijheid werd beperkt en ik moest mijn werk stoppen. Maar het gaf wel voldoening, en achteraf was het waardevol. Met het boodschappen doen voor mijn ouders was dat net zo.”

“Ik ben nu zes jaar bezig met het zwerfafval. Ik had net een kind, ik wandelde veel met mijn zoontje en het begon me op te vallen hoeveel rommel er ligt. Eerst mopperde ik ­erover, ik klaagde dat er te weinig prullenbakken waren en vroeg me af waarom de gemeente niks doet. Toen ben ik zelf aan het opruimen geslagen. Eerst schaam je je daar nog voor, dat je vuil loopt te prikken met een zak onder je arm. Maar dat was snel voorbij, ik kreeg goeie reacties. Als je het doet uit boosheid, dan houd je er snel mee op. Maar ik zie het als iets positiefs, het helpt anderen, de buurt knapt ervan op.”

‘Ik hoopte waardering te krijgen’

“Bij mij zit hier een geschiedenis achter. Mijn ouders hadden een banketbakkerij. Die groeide heel erg en kreeg filialen. Ze waren veel aan het werk, de zaken gingen voor het meisje. Als kind voel je je tweede keus. Er was gebrek aan aandacht, dus ging ik dingen doen waarmee ik wel hun aandacht trok. Ik ging een stapel was wegstrijken, daar kreeg ik waardering voor. In de twintig jaar dat ik in de IT werkte, was ik vooral bezig de klant tevreden te stellen. Ik hoopte daarmee waardering te krijgen van mijn baas, maar dat is in werksituaties vaak tevergeefs.”

“Nu bestrijd ik het zwerfafval, ik ben er zeer voor gemotiveerd. Het wordt gewaardeerd en het heeft zin. Nu weer met de Anta Flu. Dat zat ­altijd in plastic, maar in winkels ligt het nu in papieren wikkels. Daar heeft veel werk in gezeten, maar dat geeft niet, omdat je het doet uit ­eigen motivatie en ­beweging.”

“Het plastic dat ik opruim, waait niet het water in. Dat geeft voldoening om door te gaan. Ik ben ervan overtuigd dat er ook aan de bron ­dingen gaan veranderen. Bij de ­overheid en het bedrijfsleven zie je toch dat het serieuzer wordt opgepakt.”

“Ik verdien er nu mijn geld mee. Ik ben voor mezelf begonnen. Ik werk meer uren dan toen ik op kantoor zat, maar zo voelt het niet. In het begin werd ik raar aangekeken, dan werd er geroepen dat ik een taakstraf had. Het is steeds gewoner geworden, veel meer mensen doen het. En nu sta ik bovenaan in de Duurzame top 100, omdat ik vooroploop. Dat geeft ook weer voldoening. Ik hoor van andere zwerfafvalrapers dat ze dit ook als een persoonlijke ­erkenning zien. Dat geeft de meeste voldoening.”

Lees ook :

Invloedrijke zwerfafvalraper Dirk Groot nummer 1 in Duurzame 100

Zwerfafvalraper Dirk Groot is de nieuwe nummer 1 in de Trouw Duurzame 100. Daarmee is Groot, alias de Zwerfinator, winnaar van de ‘top van onderop’, de lijst van de belangrijkste groene en duurzame burgerinitiatieven in Nederland. Het is de eerste keer dat Trouw een ‘top van onderop’ publiceert in plaats van een lijst van vooral mensen die aan de knoppen zitten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden