null Beeld

MinaretEildert Mulder

Waarom wil het Internationaal Strafhof Poetin wel arresteren maar Xi niet?

Eildert Mulder

Een dictator moet je in zijn waarde laten. Zeker als hij de president van China is. Het is onheus van het Internationale Strafhof in Den Haag om wel Poetin aan te klagen en niet Xi Jinping. Ook hij heeft recht op een arrestatiebevel. Die erkenning verdient hij. Want hij is minstens zo’n ploert als zijn Russische collega.

Xi is de ware grootmeester kinderroof, niet Poetin. Xi is de leraar en Poetin de leerling. Volgens het Hof liet Poetin duizenden Oekraïense kinderen ontvoeren en bracht hij ze onder bij Russische families. Het lijkt de bedoeling te zijn dat ze hun Oekraïense achtergrond vergeten en gehersenspoelde model-Russen worden. Met die praktijken pleegt Poetin, oordeelt het Hof, een oorlogsmisdaad.

Xi is de professional, Poetin de amateur

Maar Xi doet al jaren hetzelfde en op veel grotere schaal. Hij is de professional, Poetin de beginneling, de amateur, de na-aper. In februari meldde een VN-rapport dat maar liefst 1 miljoen Tibetaanse kinderen bij hun ouders zijn weggehaald. Ze verblijven in kostscholen, in Tibet zelf maar ook elders in China.

Tibetaanse dorpsscholen zijn gesloten. De enige kans op een opleiding bieden kostscholen in de steden, waar de kinderen onbereikbaar zijn voor hun ouders, van wie ze onvermijdelijk zullen vervreemden. Ze komen alleen nog in aanraking met de Chinese taal en cultuur. Hun eigen Tibetaanse moedertaal is taboe. Over hun religie, het boeddhisme, zullen we het maar niet hebben. Wat stelt de Boeddha nou eigenlijk voor vergeleken met Xi, die oceaan van onpeilbare diepzinnigheden?

Een slaafse kopie worden

Ook als fakkeldrager van het racisme imponeert hij. Er zijn twee soorten racisme, exclusief en inclusief: óf we verbieden je mee te doen, óf we zullen je dwingen een slaafse kopie van onszelf te worden. Van die tweede variant, het gedwongen assimilatie-racisme, is Xi de wereldkampioen.

In de aan Tibet grenzende regio Xinjiang gaat het net een beetje anders. Daar belanden kinderen van Oeigoerse en andere moslims niet in kostscholen maar in weeshuizen. Ook zij moeten hun godsdienst, hun familie en hun eigen taal vergeten. Breek ze eerst af en herschep ze dan naar jouw eigen goddelijke beeld, is het motto van de communistische partij, bolwerk van pseudo-religieus narcisme.

Opgesloten in kampen

Ook het aantal van deze ongelukkige kinderen zou in de honderdduizenden lopen. Hun ouders zitten of zaten opgesloten in ‘centra voor beroepsopleidingen’, een even belachelijk eufemisme als de ‘speciale militaire operatie’ van Poetin. We hebben het over concentratiekampen, waar de vreselijkste dingen gebeuren en welbewust trauma’s worden gecreëerd die vele generaties zullen doorwoekeren.

De vraag blijft: waarom Poetin arresteren en Xi niet? Is de ene tiran soms gelijker dan de andere? Blijkbaar kunnen juristen er wel een touw aan vastknopen. Zij zijn bijzondere voortbrengselen van de evolutie die meer snappen dan gewone mensen. Dat geldt vast ook voor die top-rechters in Den Haag. Maar voor eenvoudiger volk blijft het abacadabra.

Of zit het verschil erin dat Poetin zijn wangedrag in oorlogstijd vertoont? Maar wat Xi al jaren doet tegen Tibetanen en Oeigoeren zou je ook best oorlog mogen noemen. Of anders wel genocide. Ook niet niks.

Hou het simpel. Gelijke monniken, gelijke kappen. Gun Xi dezelfde schandpaal als Poetin. Doe hem niet tekort!

In de rubriek ‘In de schaduw van de minaret’ leest u bespiegelingen over de islamitische wereld van Eildert Mulder, arabist en oud-redacteur van Trouw.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden