null Beeld Hollandse Hoogte
Beeld Hollandse Hoogte

Vrijheid van godsdienst

Waarom vandaag tachtig kerken rood kleuren

Lodewijk Dros

Aan de kleur op een kerk kun je zien welke idealen of zorgen de bezoekers hebben. Sommige noemen zich groen, begaan met de aarde die aan klimaatverandering ten onder dreigt te gaan. Andere vertonen bij tijd en wijle alle kleuren van de regenboog om van de sympathie voor lhbti+ te getuigen.

Vandaag verschieten er wereldwijd duizenden en in Nederland minstens tachtig van kleur om zo, in het rood, de aandacht te vestigen op de vrijheid van godsdienst, of op het gebrek eraan.

Kerk in Nood, de katholieke organisatie die opkomt voor christenen die in den vreemde in de knel zitten, publiceert vandaag een rapport over vrouwen en meisjes die, als lid van een minderheid, het doelwit zijn van seksueel misbruik en gedwongen bekering.

Het woord genocide valt

Onderdrukking op basis van religie treft, aldus Kerk in Nood, aanhangers van uiteenlopende godsdiensten, maar vooral christenen zijn er het slachtoffer van. In het rapport Vrijheid van godsdienst wereldwijd 2021 komt daarnaast de benarde positie van moslims in de verdrukking voorbij: tientallen miljoenen Oeigoeren in China en Rohingya in Myanmar. Daarbij valt zelfs het woord genocide.

Het is de ernstigste categorie die op de wereldkaart rood kleurt. Daar horen ook twaalf Afrikaanse landen bij en de rabiaat onverdraagzame staten Saoedi-Arabië en Noord-Korea.

In het rijtje kerken dat zich vanavond uit solidariteit in een rood schijnsel hult, domineren de katholieke gebouwen. Maar, zegt de woordvoerder, steeds meer protestantse kerken sluiten zich erbij aan.

Vaak is er op deze #RedWednesday ’s avonds om acht uur een dienst of mis, maar dat is nu even wat minder allemaal.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden