BladenrubriekNico de Fijter

Waarom niet abortus en euthanasie, maar het klimaat leidend moet zijn bij christelijk stemgedrag

null Beeld
Beeld
Nico de Fijter

De helft van de kerkgaande christenen is van plan om op een niet-christelijke partij te stemmen, bleek vorige week uit onderzoek van de EO en het Nederlands Dagblad. Ook bij niet-confessionele partijen zijn volop gelovige politici te vinden. PvdA, D66 en VVD worden geleid door lijsttrekkers die openlijk gelovig zijn. De vanzelfsprekendheid dat christenen op een christelijke partij stemmen bestaat al lang niet meer.

En dat is misschien maar goed ook, schetst predikant Karel Blei in Kontekstueel. Hij verwijst naar Karl Barth, de grote twintigste-eeuwse theoloog, die al in 1946 schreef dat christenen er dienen te zijn ten behoeve van allen, voor het algemeen belang. “Worden zij een aparte christelijke politieke partij, dan komen zij als vanzelf tegenover anderen te staan. Men raakt dan verzeild in een politiek machtsspel. Dat is juist niet waar het christenen om moet gaan.”

In hetzelfde blad hekelt predikant Paul Visser de neiging – vooral in behoudend-christelijke kringen – om de standpunten van politieke partijen over abortus en ­euthanasie leidend te laten zijn in het stemgedrag. “Zomaar zeggen dat je moet kiezen voor deze of gene confessionele partij, omdat die tégen dit en vóór dat is, is mij te oppervlakkig– met alle waardering voor iedereen die actief is in een christelijke partij. Maar in 2021 moeten we geen verloren gevechten blijven voeren. (...) Abortus en euthanasie gelden vaak als sjibbolets. Er is een bepaalde praktijk in de loop van de tijd gelegaliseerd en je weet dat er nooit meer een meerderheid komt om daar iets in te veranderen. Natuurlijk moeten we betrokken blijven op die thema’s, maar de verhitte debatten daarover liggen achter ons. Er zijn nu andere brandende issues die van invloed zijn op het uitbrengen van mijn stem. De klimaatcrisis, de vluchtelingenproblematiek; thema’s die ook raken aan economische vraagstukken, aan recht en gerechtigheid. Wat is heilzaam, voor alle mensen, ook op langere termijn? Ik weet niet of je bij een beantwoording van die vragen bij een confessionele partij dan altijd de beste antwoorden vindt. Bij andere partijen heb je natuurlijk het probleem van bijvangst: standpunten op gevoelige items die je niet allemaal onderschrijft. Dat zij zo. Ook voor stemgedrag geldt: soms moet je vuile handen maken. (...) Je hoort vaak: de kerk doet niet aan politiek, maar dat is natuurlijk onzin. De kerk ontkomt er niet aan om te zeggen wat ze in Godsnaam in deze wereld te zeggen heeft. Dat moet politiek worden doorvertaald, maar dat kan evengoed gebeuren door iemand binnen de CU als door iemand binnen de SP. ”

De verwachte impact van een onaangeroerd speklapje

In Filosofie Magazine buigt filosoof Jeroen Hopster zich over de vraag of het überhaupt zin heeft te gaan stemmen. Die ene stem: wat maakt dat uit? “Als individu ben ik slechts een klein radertje in veel grotere processen. Dat geldt niet alleen voor stembusgang, maar ook voor wereldproblemen – CO2-uitstoot, zwerfplastic, dierenleed, kinderarbeid – waarin ik schier machteloos ben om als eenling een relevant verschil te maken. Filosofen spreken van het probleem van marginale participatie: waarom zou ik me inzetten voor de goede zaak als ik daaraan slechts een marginale bijdragen kan leveren?” Maar keuzes hebben wel degelijk moreel gewicht, zegt Hopster. “De verwachte impact van elk speklapje dat ik onaangeroerd laat, vertaalt zich na een aantal supermarktbezoeken in het redden van een heel varkensleven. En ook al ben ik niet in staat om alle wereldproblemen eigenhandig op te lossen, ik kan er op z’n minst voor zorgen dat ik er zelf geen deel van uitmaak.”

Lees ook:

Gelovige lijsttrekkers

In de aanloop naar de Kamerverkiezingen interviewt deze krant lijsttrekkers die openlijk gelovig zijn: Lilianne Ploumen van de PvdA, Sigrid Kaag van D66, Kees van der Staaij van de SGP. Later volgen nog interviews met Gert-Jan Segers van de ChristenUnie en met premier en VVD-voorman Mark Rutte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden