Reportage

Waarom een rabbijn de salafistische As Soennahmoskee bezoekt

Rabbijn Lody van de Kamp omhelst imam Aboe Ismaïl van de As Soennahmoskee tijdens zijn bezoek. Beeld Phil Nijhuis
Rabbijn Lody van de Kamp omhelst imam Aboe Ismaïl van de As Soennahmoskee tijdens zijn bezoek.Beeld Phil Nijhuis

Een bijzonder bezoek gisteren aan de Haagse As Soennahmoskee: de bedreigde moskee kreeg steun van rabbijn Lody van de Kamp, die als eerste rabbijn de moskee bezocht.

Marije van Beek

Onder het systeemplafond van de Haagse As Soennahmoskee gaat een man met vuistlange baard rond met thee. Hij draagt een schort, en op de bijpassende polo staat het logo van de moskee. Een glimlach: "Marokkaanse thee of Nederlandse thee?" Hier, in de reservegebedsruimte op de eerste verdieping, spreekt vanavond voor het eerst een rabbijn. Lody van de Kamp is er op uitnodiging van imam Jamal Ahajjaj, ook wel Aboe Ismaïl.

De thematiek van de bijeenkomst: 'Angst omzetten in kracht'. Joden leven onder de dreiging van radicaal-islamitisch terrorisme, moslims vrezen de anti-islambeweging. Begin dit jaar ontving deze moskee een dreigbrief uit die hoek. En toen rabbijn Van de Kamp daarover hoorde, zocht hij contact, waarop vervolgens het idee voor deze avond ontstond.

Wat de samenwerking extra uitzonderlijk maakt: de As Soennahmoskee staat bekend als salafistisch. Al wijst de moskee die benaming sinds kort af. Want, zegt de imam, die term is ‘in de samenleving en politiek’ tegenwoordig haast gelijkgeschakeld met terrorisme.

Hoop

Vanuit het hele land zijn genodigden afgereisd. Nourhan Badr (26) woont in Ede, maar ze moest hier bij zijn, zegt ze. "Ik dacht: wauw, als dit lukt: een rabbijn, in zo'n grote moskee als deze." Wanneer de avond volgens haar geslaagd is? "Als er rust komt, en hoop ontstaat."

Even verderop staat Liesbeth Hofman (34), in azuurgroene hoofddoek en bijpassende jurk. Ze woont in Den Haag en komt hier vaker. "Men zegt snel: moslims zijn antisemitisch. Ik denk dat er van een mug een olifant gemaakt wordt." Ze blaast in haar bekertje hete thee. "Wij hebben aan niemand een hekel. Zou ik tegen joden zijn, dan zou ik ook tegen mezelf zijn. Want we stammen allemaal af van Abraham, toch?"

Afblijven

Er klinkt geritsel door de microfoon: imam Ahajjaj krijgt het woord. Hij vertelt over de blijdschap die het gesprek met de rabbijn bij hem teweegbracht. "Wat voor mij alles veranderde, is dat de rabbijn zei: 'Ze moeten afblijven van onze moskeeën'. Voor het eerst had ik het gevoel dat we één zijn."

Dat gevoel moet beklijven, zegt hij. "We moeten verbinden. Als we daar vanavond een begin mee kunnen maken, zou dat prachtig zijn." Totnogtoe sprak de imam opvallend bedeesd, maar het volume gaat nu omhoog naar preekniveau. "(...) Dat, als een synagoge bedreigd wordt, of een kerk, dat de moskee zich daarover uitspreekt. Dat we met één mond zeggen: nee, dat willen we niet!"

Als rabbijn Van de Kamp naar het spreekgestoelte komt, omhelzen de imam en hij elkaar kort. "Ik hoorde woorden die ik zelf had willen uitspreken. Mooi, dat scheelt weer tijd vanavond." Hij vertelt over twee helden in de Tweede Wereldoorlog, die geen helden wilden heten. "Helden? Nee, zo wilden ze niet heten, zeiden ze. 'We waren doodsbang. Maar we hadden vertrouwen in de Allerhoogste."

Lees ook: Voor het eerst spreekt een rabbijn in de As Soennahmoskee

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden