Online kerkdiensten

Waardering voor de digitale viering, maar kerkgangers missen de ontmoeting

De familie Feitsma kijkt naar een online kerkdienst op hun boerderij in Niehove.Beeld Reyer Boxem

Online vieringen zijn populair, blijkt uit onderzoek van Trouw.  Hoe beleven digitale kerkgangers deze manier van geloven? Willen ze terug naar het oude, of mag het zo nog wel even doorgaan? 

Familie Feitsma uit Niehove, lid van de Christelijk Gereformeerde Kerk in Groningen: Alize (52), Martin (52), David (16) en Esther (14). Kijken iedere zondag naar de online viering van hun kerk.

Alize: “Iedere zondag om half tien zitten we klaar met een kopje koffie. Normaal gesproken moeten we naar Groningen rijden, maar nu hoeven we ons niet te haasten. Als die dienst te lang duurt, scrollen we een stukje door. Toen de coronacrisis begon, waren we allang blij dat we dat we onze eigen kerk konden zien, het voelde vertrouwd. 

“Inmiddels missen we de ontmoeting, het samen zingen en het samen bidden. Je bent er natuurlijk toch om God groot te maken in een kerkdienst. Dat kun je thuis doen, maar of je een feestje viert in je eentje of met honderd mensen, dat is toch wel een verschil.  Ik doe ook vrijwilligerswerk in de kerk, we proberen alvast na te denken over de anderhalvemeterkerk. Maar hoe meer je daarmee bezig bent, hoe meer je terugverlangt naar de oude situatie.”

Joke Knoth

Joke Knoth (67) uit Zeist, gepensioneerd, lid van Evangelische Gemeente Zeist, kijkt naar diverse vieringen.

“Voorheen bezocht ik de diensten van de Evangelische Gemeente Zeist, Maar ik vond het er te druk worden. Tijdens deze crisis kijk ik online weer naar hun kerkdienst. Daarnaast kijk ik iedere avond naar de vieringen van missieorganisatie Royal Mission, en af en toe naar de PKN-viering in de Oosterkerk. Tijdens een online viering word je niet afgeleid, het is veel rustiger. Ook het feit dat je op zondag niet op een bepaalde tijd naar je kerk moet, vind ik prettig. Ik kom in deze tijd dichter bij God dan voorheen. Ik weet niet waar dat aan ligt, maar voor mij voelt dat zo.”

Bea de Bruin-Bijl

Bea de Bruin-Bijl (64) uit Vleuten, lid van de Protestantse Gemeente Vleuten (PKN), kijkt naar de viering van de Torenpleinkerk.

“Ik heb lichamelijke problemen, waardoor ik geen kerkdienst kan bijwonen. Ik woon sinds februari in Vleuten, via de nieuwsbrief van de kerk hoorde ik dat er een online kerkdienst was. Afgelopen zondag zei de dominee nog dat veel gelovigen het contact met anderen missen. Voor mij geldt dat niet. Ik vind het juist heel prettig om op deze manier kennis te maken met een nieuwe kerk, zonder dat ik daarvoor mensen moet ontmoeten. Ik voel me zeer bij de kerk betrokken, ondanks het feit dat ik op afstand zit.”

Chessy Kimmijser (48) uit Alphen aan de Rijn, stewardess, lid van de Levende Steen Ministries in Spijkenisse, volgt af en toe een online viering van deze evangelische gemeente.

“Het is een totaal verschillende beleving, in de kerk of thuis. Ik kijk op het moment zelf, maar ik hoef er niet aangekleed voor op de bank te zitten, ik kan net zo goed in mijn pyjama op de iPad kijken.

“Er is standaard een band. De pastor en zijn vrouw zingen en klappen mee, maar dat doe ik thuis niet, ik mis het gevoel van samen zingen en samen aanbidden. Ik ben er minder met mijn hoofd bij, ik pak toch snel iets te eten of te drinken. In de zaal ben ik meer gefocust.

“De preken zijn hetzelfde als altijd. Ik bouwde daar de hele week op, maar ik ben nu op een andere manier met het geloof bezig. Ik bezin me nu minder met bijbelteksten, maar meer door gesprekken, of in de natuur. Ik ben gewoon niet het type voor online. Als het kan, ga ik weer naar de kerk.”

Joke Mulder

Joke Mulder (82) uit Amersfoort, lid van de katholieke geloofsgemeenschap Sint Jozef in Hooglanderveen, volgt elke zondagochtend en -avond een viering vanuit de eigen kerk op de livestream van katholiek Amersfoort.

“Op zondag zit ik voor mijn computer. Ik wil het zien, beleven en erbij zijn. Het is zo geweldig dat dit er is, je hoeft niks te missen, het komt naar je toe. Ik vind dit van grote waarde. Je houdt het evangelie en de Bijbel vast. Daar gaat het toch om in de beleving van gelovig zijn.

“De eucharistie wordt door de priester opgedragen en de communie met brood en wijn is voor hem alleen. Dat is wel het belangrijkste deel van de mis, maar we bidden nu thuis het geestelijke communiegebed en dat is goed. Via de livestream in de avond kijken ook mijn kinderen in Canada en Denemarken mee. Dat is zo fantastisch.

“Natuurlijk mis ik de ontmoeting. Absoluut. ‘Hoe gaat het met jou als gemeenschapsmens’, vroeg iemand op een kaartje aan mij. Dat vond ik leuk. Als we de mis weer mogen bijwonen, dan zal ik dat zeker doen. Het geloof is een belangrijk deel van mijn leven. Thuisblijven bestaat niet.”

Lees ook:

Dit weekend zitten zestigduizend bezoekers achter de laptop voor pinksterconferentie Opwekking

Nu de pinksterconferentie Opwekking vier dagen digitaal gaat, missen de bezoekers het kampeerplezier en het fysieke samenzijn tijdens een van de grootste festivals van Nederland.

Loten of reserveren voor een plekje in een kerkbank; de anderhalvemeterkerk zoekt naar nieuwe regels

Kerkdiensten krijgen in elk geval deze zomer een heel ander karakter. Bij de deur staat iemand in een hesje die de reserveringen controleert en vraagt of de kerkganger gezond is, in de dienst wordt er niet meer gezongen en na de viering is er geen koffie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden