OverzichtBladen

Waar gaat het naartoe met deze wereld?

null Beeld
Beeld

Sommige dingen staan vast in het leven: we rijden in Nederland rechts, melk komt van de koe en Jan van Hooydonk is hoofdredacteur van Volzin. Toch vertrok hij onlangs bij dit magazine voor religie en samenleving. Hij wordt opgevolgd door Greco Idema die in het meest ­recente nummer in gesprek gaat met Enis Odaci, sinds kort hoofd online van Volzin. Aan ambities geen gebrek. Greco Idema tegen Odaci: “Ik wil heel graag met jou en al die andere journalisten, auteurs en betrokkenen gaan bouwen aan een magazine dat over een paar jaar toonaangevend is in de wereld van kerk, religie en zingeving in Nederland en liefst ook in Vlaanderen.” Enis Odaci ­tegen Idema: “Ik geloof in levensbeschouwelijke diversiteit, ook bij Volzin. Er gaan ontegenzeggelijk meer luikjes open in je geest dan wanneer je je alleen beweegt binnen de eigen kringen.”

null Beeld
Beeld

Waar het met Volzin heen gaat, zal de toekomst uitwijzen. In het eerste nummer dat het stempel van de nieuwe hoofdredacteur draagt, is nog veel herkenbaar van waar het blad van oudsher goed in is: mooi vormgegeven interviews die tegen de actualiteit aan schuren en waar ruimte voor genomen wordt. Zo komt Dom Bernardus Peeters, abt van de trappistenabdij Koningshoeven in Berkel-Enschot uitgebreid aan het woord. In zijn abdij overleed één broeder aan het coronavirus, twee broeders werden positief getest. “Dit ­resulteerde in veel onrust bij de broeders en het personeel. Ik vond dat wel lastig. Onderhand is er meer grip op de situatie en is de rust wat weergekeerd. Tegelijkertijd blijf ik me wel zorgen maken op een hoger niveau: waar gaat het naartoe met de wereld en deze samenleving?”

Volgens Peeters is de coronacrisis deel van een veel grotere crisis. “We moeten eerlijk zijn dat, waar dat ­virus ook vandaan komt, het iets te maken heeft met onze levensstijl.” Verder hoopt hij dat de saamhorigheid die corona ons bracht, behouden blijft en hij ziet daarin een rol weggelegd voor de kerken. Al moeten die zich misschien wat minder druk maken om de onlinevieringen. “Zend een keer uit wat een kerk doet om mensen in nood te helpen, laat zien hoe kerken bezig zijn met duurzaamheidsvraagstukken, laat zien hoe gelovige mensen omgaan met deze crisis – deze dingen spreken mensen meer aan dan een soort overkill aan onlinevieringen.”

‘In China is Jezus Chinees’

Op remonstranten.nl aandacht voor een andere actualiteit: het racismedebat. Peter Kattenberg, remonstrants predikant en kunstenaar, stelt de vraag of nu ook alle witte Jezussen de kerk uit moeten. Hij citeert een tweet van de Amerikaanse activist en predikant Shaun King waarin deze pleit om ‘de standbeelden die volgens de witte Europeanen Christus voorstellen, neer te halen’.

Dat gaat Kattenberg allemaal wat ver. “Waar we het sinds eeuwen mee moeten doen, is het beeld van Jezus dat wij van hem maken. Goedschiks, als hij ‘die zonder aanschijn of heerlijkheid was’ en – zelf gemarginaliseerd en slachtoffer van excessief geweld (aan het kruis genageld) – de kleur en vorm aanneemt van zijn omgeving: in China is Jezus Chinees, in Afrika zwart.”

Dat neemt niet weg dat het bij ons ook allemaal wat ­diverser kan. Kattenberg zou bijvoorbeeld graag het werk van de Afro-Amerikaanse kunstenaar Kehinde ­Wiley, die onder meer het beroemde portret van oud-president Barack Obama maakte, in kerken zien. “Wiley maakt van zwarte mensen heiligen. En veelbetekenend, ook martelaren. Recent ‘George Floyd RIP’.”

Geen beeldenstorm dus, maar een beeldenregen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden