null Beeld

In de schaduw van de minaretEildert Mulder

Waar China een volk vermorzelt, plant Hilton een hotel

Eildert Mulder

Alice in genocideland: het Hilton krijgt er een nieuwe vestiging bij. De eer valt de stad Hotan te beurt, in Xinjiang. Het hotel komt te staan op de plek waar zich tot voor kort een moskee bevond, op bevel van het gezag platgewalst. Van zo’n bericht vallen je kaken op de grond. Hilton heeft in die geteisterde regio in het westen van China niets te zoeken. Nog afgezien van ethiek, er is daar geen hotel nodig. Er is opvangcapaciteit zat die, als de ‘heropvoeding’ van de Oeigoerse moslims is voltooid, prima benut kan worden door heel veel hotelgasten.

De afgelopen jaren zijn in Xinjiang gebouwen verrezen die honderdduizenden mensen herbergen: de beruchte hersenspoelgestichten, volgens China instellingen voor beroepsonderwijs. De ‘cursisten’ van dit beroepsonderwijs, allen Oeigoeren en andere moslims, zijn intern. De gebouwen verlaten kunnen ze niet. Hun eigen, met Turks verwante taal is er verboden. Vrouwen lopen het risico van verkrachting, gedwongen abortus, sterilisatie of verwijdering van de baarmoeder.

Afijn, de ellende is uitputtend verteld en komt dezer dagen breed aan bod in het Oeigoeren-tribunaal dat van start is gegaan onder leiding van de Britse topjurist sir Geoffrey Nice.

En ja, dan opent Hilton in Xinjiang, dat oord van verschrikkingen, een hotel. Hoe verzin je het? De eerste getuigenissen bij dat tribunaal zijn al bloedstollend. Zie www.bitterwinter.org. China is overgestapt van het oude maoïsme, met zijn dromen over een communistische wereldrevolutie, op Chinees nazisme: één volk, één rijk, één taal, één partij, één ideologie, één leider, geen geweten. En een jungle van concentratiekampen.

Wel kunnen de ‘beroepsopleidingen’ bogen op enig succes. Afgestudeerde ‘cursisten’ zijn een nieuwe carrière begonnen: als dwangarbeiders, op de katoenvelden in Xinjiang zelf of in fabrieken elders in China. Er zal daarom wel leegstand zijn ontstaan in die vanaf 2017 opgetrokken kwel-gebouwen, zodat er ruimte te over vrijkomt voor hotelfaciliteiten. Waarom dan toch die Hilton in Hotan?

Boodschap aan de Oeigoeren: een oer-Amerikaans bedrijf trapt op jullie ziel

De Nederlandse en Britse parlementen en de Amerikaanse regering spreken van een genocide en Hilton opent een hotel in een regio waar volgens de eigen Amerikaanse regering een genocide plaatsvindt. En dan dus de locatie, toppunt van cynisme, van China en van Hilton, allebei.

Er zijn in Xinjiang vele duizenden moskeeën en graven van heiligen gesloopt, zo ook het gebedshuis in Hotan. Dat staatsvandalisme hoort bij de campagne om de Oeigoerse identiteit te vermorzelen. De Chinese autoriteiten hebben juist op de plek waar de hoofdmoskee van Hotan stond, dolgraag een Hilton-hotel. Hun lachende boodschap aan de Oeigoeren is: Amerika steunt jullie zogenaamd, maar een op en top Amerikaans bedrijf, Hilton, trapt jullie op je ziel. Een Hilton op de plek van een gesloopte moskee. Dat komt zelfs harder aan dan wanneer je een moskee verandert in een partijkantoor, vol gehangen met holle politieke slogans.

Op internet kun je een petitie ondertekenen voor de ceo van Hilton. Een petitie heet in ouderwets Nederlands een smeekschrift. Maar smeken is bij zoveel schande ongepast. Een boycot van de Olympische Spelen van 2022 in Peking zit er niet in. Wel zouden al die atleten en begeleidende nette pakken de diensten van Hilton kunnen weigeren. Hetzelfde geldt voor de media. En verklaar die ceo tot ongewenst vreemdeling. Deporteer de griezel naar Minsk.

In de rubriek ‘In de schaduw van de minaret’ leest u bespiegelingen over de islamitische wereld van Eildert Mulder, arabist en oud-redacteur van Trouw.

Lees ook:

Moslims in Xinjiang mogen hun geloof belijden, maar de Chinese overheid bepaalt hoe

Oeigoeren in het westen van China mogen de islam belijden, maar alleen op de wijze waarop Peking het graag ziet. Ze moeten hun identiteit losmaken van hun religie. Dat gaat verder dan het afwerpen van een hoofddoekje en afscheren van een baard.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden