VU doet imams op Nederlandse les
Imams kunnen zich straks laten bijspijkeren over de Nederlandse taal en cultuur op de Vrije Universiteit (VU). Nu spreken de geestelijken, die meestal zijn opgeleid in Turkije, Marokko of Egypte, vaak de taal niet, en ontbreekt het hen aan kennis over het leven in Nederland.
Met oog op radicalisering en extremisme in de Nederlandse moslimgemeenschap is het leiderschap van de imams meer dan ooit nodig, zegt woordvoerder Rasit Bal van de moskeekoepel Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO). "De urgentie is de afgelopen jaren alleen maar groter geworden. Jongeren gaan niet naar de imam omdat die hun taal niet spreekt - met alle gevolgen van dien."
Het opleiden van de 'zittende imams' moet tegelijk een beroepsopleiding tot imam aan de VU dichterbij brengen. Die ontwikkelt de universiteit samen met het CMO, op aandringen van minister Bussemaker (onderwijs). Eerder moesten Inholland en de Universiteit Leiden hun imamopleidingen stopzetten. Volgens de VU en het CMO was hun probleem dat ze geen aansluiting vonden bij de islamitische gemeenschap. Moskeebesturen namen de imams niet aan.
CMO-woordvoerder Rasit Bal denkt dat bijscholing van imams kan voorkomen dat zij dezelfde fout begaan. "Nu kunnen we intussen het vertrouwen bij de gemeenschap winnen."
Vanmiddag waren een aantal imams en moskeebestuurders bijeen op de VU. Decaan van de faculteit godgeleerdheid Wim Janse vroeg hen met klem om vertrouwen. "We hebben geen verborgen agenda." Hij haalde ook Martin Luther King aan. 'Ofwel werken we samen, ofwel gaan we samen ten onder als dwazen.'
Janse is hoopvol over het vertrouwen, zegt hij. Begin dit jaar waren zo'n negentig Nederlandse imams op de universiteit bijeen die elkaar nog niet eerder hadden ontmoet. "De wens voor de aanvullende scholing kwam bij deze imams zelf vandaan."
Of de animo zo groot is dat imams er het lesgeld voor over hebben? Janse: "Het gaat niet om de aantallen. Deze universiteit is ook ooit met vijf studenten begonnen."
Turks-Nederlandse imams
Ook de Turkse staatsmoskee Diyanet wil de imams die voor hen in Nederland werken beter klaarstomen voor de omgeving. Nu spreekt van de 144 imams bijna niemand Nederlands. Ankara zendt hen voor drie jaar uit en haalt ze dan terug. Dat gaat veranderen: de laatste jaren leidt Diyanet ook imams op uit de Turkse gemeenschap in Nederland. Zo'n 75 studenten volgen de opleiding. Diyanet denkt dat ze binnen tien jaar geen imams uit Turkije meer nodig heeft. Een Kamermeerderheid wil van de geestelijken af, omdat zij meer en meer een verlengstuk zouden zijn van de regering van premier Erdogan. Diyanet weerspreekt dat.