SITE en EDITIE artikel artikelpagina Nieuws typografie letter illustratie

Afscheid

Voorzitter Raad van Kerken gedwongen weg vanwege echtscheiding en nieuwe liefde

SITE en EDITIE artikel artikelpagina Nieuws typografie letter illustratieBeeld RV

Dirk Gudde vertrekt als voorzitter van de landelijke Raad van Kerken. De Nederlandse bisschoppen hebben hem niet voorgedragen voor herbenoeming omdat Gudde gescheiden is en met een nieuwe liefde samenwoont. Dat kostte hem ook zijn baan als pastoraal werker.

Stijn Fens

Gudde werkte in de parochie van de Heilige Augustinus, met kerken in Katwijk, Oegstgeest, Wassenaar en Voorschoten. Zondag neemt hij daar afscheid. In het parochieblad schrijft hij dat hij gescheiden is en ‘tot zijn grote geluk’ een nieuwe liefde heeft gevonden met wie hij ook is gaan samen wonen, maar dat die keuze er wel toe heeft geleid dat hij moet vertrekken uit de parochie. “Mijn huidige ‘levensstaat’ past niet meer in de voorwaarden die aan een pastoraal werker gesteld worden.” De Rotterdamse bisschop Hans van den Hende, onder wie de Heilige Augustinusparochie valt, heeft daarom zijn kerkelijke zending ingetrokken.

Zonder zending van de plaatselijke bisschop kan een pastoraal werker niet in dienst zijn van een parochie. Gudde: “Ik wist dat mijn keuze die consequentie kon hebben, maar het komt wel sneller dan ik gehoopt had.” Nogal wat parochianen van Gudde zijn boos over de gang van zaken. Ze voelen zich overvallen door zijn gedwongen vertrek.

Voorzitter Raad van Kerken

Het ontslag van Gudde heeft ook gevolgen voor zijn voorzitterschap van de landelijke Raad van Kerken. Daarin werken katholieken, protestanten, evangelische en episcopale kerkgenootschappen als de anglicanen samen en buigen zich over allerlei maatschappelijke kwesties. Dirk Gudde was sinds 2014 voorzitter van de Raad van Kerken. “In de zomer werd mij duidelijk dat de bisschoppen niet zouden instemmen met een herbenoeming als voorzitter vanwege mijn levensstaat’, vertelt Gudde aan het Nederlands Dagblad.

Woensdag zou de Raad bijeenkomen om over een tweede termijn van Gudde te spreken, maar ze moet nu dus op zoek naar een nieuwe voorzitter. Traditioneel zijn de hoogste posten bij de Nederlandse Raad van Kerken – die van voorzitter en algemeen secretaris- verdeeld tussen de rooms-katholieke kerk en de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Algemeen secretaris is op dit moment Christien Crouwel, die werkt als pastor voor drugsgebruikers in Amsterdam en predikant is van de PKN. Naar verwachting zal de opvolger van Dirk Gudde dus ook weer van katholieke huize komen.

Gudde zelf schrijft aan zijn voormalige parochianen dat hij gaat werken als geestelijk verzorger in een ziekenhuis en een woon-zorginstelling. Hiervoor heeft hij geen kerkelijke zending van de bisschop nodig.

Lees ook:

In het streven naar oecumene heeft idealisme plaatsgemaakt voor nuchterheid

Vorig jaar vierde de Nederlandse Raad van Kerken zijn vijftigste verjaardag. De oecumenische gedachte is nog springlevend, maar de grote verwachtingen van toen zijn veranderd in praktisch samenwerken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden