Misbruik in de kerk

Voorstel in de strijd tegen misbruik: eis een VOG van ieder die werkt in de PKN

null Beeld
Beeld
Maaike van Houten

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) moet meer doen om seksueel misbruik in haar kerken te voorkomen. Zo moeten de vele duizenden vrijwilligers en professionals binnen de kerk een verklaring omtrent gedrag (VOG) kunnen overleggen, waaruit blijkt dat zij zich in het verleden niet schuldig hebben gemaakt aan strafbaar gedrag.

“Zonder VOG niet aan de slag: dat moet in de kerk, net als in de samenleving, staand beleid worden”, vindt de projectgroep die het beleid rond seksueel misbruik in PKN-kerken heeft geëvalueerd. Vrijdag bespreekt het landelijk kerkbestuur dit voorstel.

Slachtoffers van misbruik in een kerk hebben dit afgelopen jaar twaalf keer gemeld. In 2015 was dat negen keer. Het gaat om misbruik in de relatie tussen predikanten met gemeenteleden of anderen die een functie vervullen in de kerk.

Binnen de PKN is de afgelopen jaren al veel gedaan aan bewustwording van en voorlichting over seksueel misbruik in gemeentes. Beroepscodes voor predikanten en kerkelijk werkers zijn opgenomen in de regels van de kerk en er zijn handreikingen en meldpunten voor slachtoffers.

Maar volgens de projectgroep ontbreekt nog de reflectie op de kerk zelf. Die moet een veilige plek zijn. Daarvoor is nodig van alle beroepskrachten en vrijwilligers een VOG te vragen. De projectgroep vindt ook dat gemeenten vertrouwenspersonen moeten aanstellen, liefst een duo van een man en een vrouw.

De synode kiest vandaag een nieuwe preses. Die plek is vacant sinds Saskia van Meggelen er voortijdig mee ophield. Ook de kerkcampus komt aan de orde, een nieuw gebouw voor de PKN én allerlei geestverwante organisaties. Op plannen daarvoor kwam bij de vorige synodevergadering zoveel kritiek dat het dagelijks bestuur ze heeft ingetrokken.

Lees ook:
Dominee in Veenendaal op non-actief vanwege buitenechtelijke relatie: ‘Het is een ramp’

De dominee van de Oude Kerk in Veenendaal is op non-actief gesteld wegens een buitenechtelijke relatie met een getrouwd gemeentelid dat zwanger is van de zestigjarige predikant. Een regionale commissie van de Protestantse Kerk in Nederland doet momenteel onderzoek naar de zaak.

Misbruik? Dan niet alleen maar vergeven

In evangelische en pinkstergemeenten komt de aanpak van seksueel misbruik langzaam op gang, terwijl juist die gemeenschappen risico’s kennen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden