Verkiezing

Voormalig protestant aan hoofd Oud-Katholieke Kerk

Bernd Wallet, de nieuwe aartsbisschop van de Oud-Katholieke Kerk in Utrecht.  Beeld Peter Boer
Bernd Wallet, de nieuwe aartsbisschop van de Oud-Katholieke Kerk in Utrecht.Beeld Peter Boer

De Oud-Katholieke Kerk heeft een nieuwe aartsbisschop. Zaterdag werd Bernd Wallet gekozen in de Sint-Gertrudiskathedraal in Utrecht.

Nico de Fijter

De van oorsprong protestantse Bernd Wallet wordt de nieuwe aartsbisschop van Utrecht in de Oud-Katholieke Kerk in Nederland, en daarmee de hoogste geestelijke van dat kerkgenootschap. “We hebben een aartsbisschop nodig die met vreugde en creativiteit getuigt van de werkelijkheid van Christus, en zo, in soepele samenwerking met geestelijken en gelovigen, vertrouwen voedt en hoop levend houdt”, zei Wallet (48) zaterdag voorafgaand aan zijn verkiezing. Dat pleidooi viel in goede aarde: het kiescollege van 25 geestelijken en 13 leken-gelovigen schaarde zich al in de eerste kiesronde achter Wallet, die daarop zijn verkiezing direct aanvaardde.

De Oud-Katholieke Kerk is een klein kerkgenootschap, met ongeveer 5000 leden. De kerk verliest gestaag leden, maar kent ook nieuwe aanwas, met name uit protestantse hoek. Die laatste groep voelt zich met name aangesproken door de rijke liturgie. Anders dan in de rooms-katholieke kerk kent de Oud-Katholieke Kerk geen celibaat. Er is bovendien ruimte voor liberale opvattingen over, bijvoorbeeld, euthanasie en homohuwelijk.

De oud-katholieken zijn sterk oecumenisch ingesteld. De vorige aartsbisschop, Joris Vercammen, onderhield veel contacten met andere kerkgenootschappen. In een afscheidsinterview met deze krant noemde die zijn kerk ‘open-minded’. “Omdat we geloven dat kerk en samenleving elkaar iets kunnen bieden.” Die lijn zal Wallet voortzetten, bleek uit de woorden die hij na zijn verkiezing sprak.

Protestantse Kerk

De nieuwe aartsbisschop is de zoon van Barend Wallet, die als voorzitter van de synode van de toenmalige Nederlandse Hervormde Kerk een belangrijke rol speelde in het oecumenische proces dat leidde tot het ontstaan van de Protestantse Kerk in Nederland, de fusiekerk van de hervormde, gereformeerde en evangelisch-lutherse kerk. De verkiezing van Wallet junior werd door PKN-voorman René de Reuver dan ook met enthousiasme begroet. ‘Z’n wortels waarborgen een oecumenische inzet en spirituele continuïteit’, zei De Reuver op Twitter. ‘Blij mee!’

Wallet bepleit een “realistisch geloof, waarin we tegelijkertijd bescheiden zijn over onze mogelijkheden en onbescheiden over het profetisch uitzicht van het koninkrijk van God, dat gerechtigheid, vrede en vreugde is”, zei hij zaterdag. De kerk en de eucharistie ziet hij als “een ruimte waarin we als Gods kinderen kunnen spelen, en rust en inspiratie vinden door de rijkdom van Gods genade”.

Wallet studeerde theologie in Utrecht en in het Engelse Hull. In 2007 werd hij tot priester gewijd. Hij werkte een aantal jaren als kapelaan in Northallerton, in het Britse bisdom York. In 2010 keerde hij terug naar Nederland, waar hij pastor werd en adviseur van de vorige aartsbisschop. Sinds 2015 was hij pastoor in Utrecht, in de Sint Gertrudiskathedraal. Die kerk was zaterdag de locatie van zijn verkiezing.

Lees ook:

‘God kent geen taboes, en wij dus ook niet’

Joris Vercammen vertrok in januari als oud-katholiek aartsbisschop van Utrecht. Zijn kerk staat open voor de wereld, zei hij in een afscheidsinterview met deze krant. ‘Die openheid zorgt voor verbondenheid en participatie. Dat is waar mensen naar snakken.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden