NachtmisCorona

Voor het eerst sinds mensenheugenis sneuvelt in veel kerken de kerstnachtmis

Dit zal dit jaar niet kunnen: bezoekers van de traditionele nachtmis in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch.  Beeld ANP
Dit zal dit jaar niet kunnen: bezoekers van de traditionele nachtmis in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch.Beeld ANP

Uit vrees voor een te grote toeloop schrappen tientallen kerken hun kerstnachtmis.

Proxy_Sieme Proxy_de Wolf

Voor het eerst sinds mensenheugenis zijn dit jaar in zeker enkele tientallen rooms-katholieke kerken door heel Nederland op Kerstavond geen traditionele kerstnachtvieringen. De kerken willen zich aan de coronamaatregelen houden en daarom niet meer dan dertig mensen toelaten, maar ze vrezen een veel grotere toeloop. De vieringen op kerstavond worden in normale tijden druk bezocht: voor veel mensen is het de enige keer per jaar dat ze naar de kerk gaan.

Meer dan twintig gemeenschappen uit drie parochies (Heilig Kruis Salland, De Heilige Lebuinus Parochie Deventer en Sint Marcellinus) in het oosten van het land kondigden hun besluit deze week aan. Ook in het bisdom ‘s-Hertogenbosch gaat in verschillende parochies de kerstnachtviering niet door, bevestigt een woordvoerder van het bisdom.

“In de parochie van Oirschot gaat het om meerdere kerken.” Ook in de parochie Heilige Franciscus, in Helmond en omgeving, gaan de vieringen niet door. Een klein aantal kerken houdt wel een kerstnachtviering, maar laat daarbij geen bezoekers toe: die vieringen zijn online te volgen. De rooms-katholieke bisschoppen laten weten dat het om autonome beslissingen gaat die parochies zelf maken en ze roepen evenwel op om “in ieder geval Kerst te blijven vieren”.

Soms grote families

In de meer dan twintig kerken die bij de parochies in Oost-Nederland aangesloten zijn, is er ook op Eerste en Tweede Kerstdag en op Nieuwjaarsdag geen viering. Diaken Marc Brinkhuis, lid van parochiebestuur en van het pastoraal team hakte die knoop namens deze overlegorganen “met pijn in het hart” door.

“We willen ons aan de coronamaatregelen houden en geen honderden mensen teleurstellen. Die zouden we bij de deur moeten weigeren door een soort selectie toepassen. Zo’n deurbeleid kan grote teleurstelling veroorzaken, dat willen we voorkomen.”

Wel een kaarsje branden

Anna Kruse, woordvoerder van de bisschoppen, kan het besluit begrijpen, maar wil benadrukken dat de boodschap van de gemeenschap van bisschoppen ondanks de maatregelen niet anders is dan andere jaren. “Ik ga ervanuit dat die parochies alles goed tegen elkaar hebben afgewogen en op grond van een degelijke analyse besluiten om het niet te doen. Maar de bisschoppen moedigen juist aan om ook dit jaar binnen de beperkingen Kerstmis te vieren, ook als er maar dertig mensen bij aanwezig zijn.” Ze wijst op website vierkerstmis.nl, een initiatief van de Nederlandse bischoppenconferentie, waar allerlei links en downloads te vinden zijn die gelovigen kunnen helpen om Kerst thuis te vieren.

De kerken in Twente en Salland bieden overigens wel een alternatief voor de nachtmis: daar staat de deur open voor mensen die een kaarsje willen branden of willen bidden.

Correctie, 4 december

In een eerdere versie van dit artikel stond dat diaken Marc Brinkhuis niet met reserveringen werkt. Dat is onjuist, er is normaalgesproken wel een reserveringssysteem.

Lees ook:

Na de kerkhonger de kerkhuiver: komen kerkgangers terug na corona?

Kerken mogen op anderhalve meter weer kerkdiensten houden, maar er blijven veel lege stoelen. Is de kerkhonger gestild en neemt de kerkhuiver de overhand? En komen de mensen weer terug als het virus is bedwongen? De bezorgdheid is groot, maar hoop is er ook.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden