Voor het eerst klonken er christelijke liederen uit de luidsprekers op het Arabische Schiereiland

Paus Franciscus arriveert in het Zayed stadion in Abu Dhabi. Beeld REUTERS

Paus Franciscus heeft zijn historische tweedaagse bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten afgesloten met een stadionmis die door circa 180.000 enthousiaste katholieken van over de hele wereld werd bijgewoond. 

Het was voor het eerst dat op het Arabische Schiereiland christelijke liederen uit de grote luidsprekers schalden. Op schermen binnen en buiten het stadion werd de preek van de paus – in het Italiaans – vertaald in het Arabisch.

De mis in het Zayed Sports City Stadium werd gezien als het hoogtepunt van het eerste bezoek van een paus ooit aan dit gebied, dat geldt als de geboortegrond van de islam. De islam is in de Emiraten de staatsgodsdienst, maar christenen genieten er relatieve vrijheid.

Van de rond de 9 miljoen inwoners van deze oliestaat zijn er circa een miljoen katholiek. Het zijn hoofdzakelijk mensen uit India en de Filipijnen. Ze werken in alle sectoren, maar over het algemeen staan ze onderaan de maatschappelijke ladder. Mensenrechtenorganisaties en internationale vakbonden zijn kritisch over hun arbeidsomstandigheden. Voor een plek in het stadion, waar de paus binnenkwam in zijn pausmobiel, waren 135.000 tickets beschikbaar. Wie een entreebewijs had, kreeg een vrije dag. Wie geen kaartje had moest de mis buiten volgen.

De paus zei zich te kunnen indenken hoe moeilijk het leven van de arbeidsmigranten is, met hun werk ver van huis dat ook nog eens weinig oplevert. Zeker niet voor een land waarin velen baden in rijkdom. Maar Franciscus hield de bezielde massa voor dat, ‘anders dan we denken’, niet de rijken en de machtigen zijn gezegend. Jezus kiest de kant van de armen en de nederigen, en voor christenen zit, aldus de paus, rijkdom niet in geld maar in liefde. Het pauselijk bezoek aan het Midden-Oosten volgde op de wereldjongerendagen in het Midden-Amerikaanse Panama. Naar de slotdienst in dat katholieke land gingen 700.000 gelovigen. 

De paus vloog ‘s middags weer terug naar zijn thuis in Vaticaanstad. Tijdens de gebruikelijke persconferentie -hoog in de lucht- ging het onder meer over misbruik in de kerk. De paus gaf toe dat vrouwelijke religieuzen in het verleden misbruikt zijn door bisschoppen en priesters. Volgens Franciscus gebeurt het nog steeds, maar wordt het probleem inmiddels aangepakt. “Moet er meer aan gedaan worden? Ja”, aldus de paus. 

Lees ook:

De paus wil in Abu Dhabi geschiedenis schrijven

Als eerste paus bezoekt Franciscus de Verenigde Arabische Emiraten. Daar wonen 11 miljoen katholieken. 

Lees ook:

Abu Dhabi en Dubai zijn de steden van de toekomst

Wie houdt van moderne Aziatische steden wordt blij in Dubai en Abu Dhabi. Dubai is hoog, lekker gek, raar luxueus en door de miljoenen Indiërs lijkt het soms net klein India. Naar het Arabischer Abu Dhabi ga je voor de architectuur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden