NieuwsReligie & Filosofie

Voor het eerst een vrouw als hoofd van een domineesopleiding in New York

null Beeld RV
Beeld RV
Thomas Jak

Een dubbele primeur voor het New York Theological Seminary, een domineesopleiding in de Verenigde Staten. Het heeft met LaKeesha Walrond een zwarte vrouw als hoofd aangesteld. Het kwam in de 119-jarige geschiedenis van het seminarie niet eerder voor dat de directeur daar vrouw of zwart was.

Walrond krijgt de taak om de terugloop van het aantal studenten te keren. Verschillende theologische opleidingen kampen met hetzelfde probleem en zijn opgeheven of gefuseerd.

Voor haar aanstelling waren Walrond en haar man voorgangers van een baptistengemeente in Harlem. Daar boden ze naast de diensten ook yoga, flexplekken en psychische hulp aan. Het aantal kerkgangers groeide van driehonderd naar tienduizend, meldde The New York Times. In een interview zei Walrond: “We moeten durven veranderen waar dat nodig is, en terwijl we dat doen, openstaan voor nog meer verandering.”

Een bekende alumnus van het seminarie is omstreden tv-dominee Pat Robertson. Begin dit jaar zei hij nog dat homo’s erop uit zijn levens en ‘het hele weefsel van de maatschappij’ te vernietigen.

Als hoofd van het seminarie in het aan Harlem grenzende Morningside Heights, wil Walrond zorgen voor een ‘inclusieve omgeving’, helemaal voor vrouwen en de lhbt-gemeenschap, voor wie in traditionele christelijke kerken vaak geen plek is. Ze spreekt uit ervaring. Walrond groeide op in Texas, waar de kerk haar een universiteitsbeurs ontnam toen zij ongehuwd een kind kreeg. Het kreeg haar niet klein: “Mensen beoordelen je op je verleden, maar God heeft een plan voor iedereen. Sommigen zien mij als ongetrouwde moeder, God ziet mij als hoofd van het New York Theological Seminary.”

Lees ook:

De Amerikaanse dominee Carolyn Gillette is een gezongen persbureau

De Amerikaanse dominee Carolyn Gillette schrijft kerkliederen dicht op de actualiteit. “Het gezang voor 11 september was dezelfde avond nog af.”

Je eigen geslacht kiezen kan niet, aldus het Vaticaan

Mensen mogen niet hun eigen geslacht kiezen of van geslacht veranderen. Dat zegt het Vaticaan in een nieuw document.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden