De ramadan vanHanan Essahsah

Voor Hanan Essahsah (40) is de Ramadan een soort ontgifting. ‘Het opent zoveel meer bewustwording’

Hanan Essahsah Beeld Hanan Essahsah
Hanan EssahsahBeeld Hanan Essahsah

Moslims vertellen over hun doen en laten in de vastenmaand. Vandaag: coach en p&o-adviseur Hanan Essahsah (40).

Hoda Hamdaoui

Het streven

“Mijn ultieme streven is groot. Het is om alles wat tussen mij en God zit te verwijderen, als een soort ontgifting. Zoals het vasten een fysieke ontgifting is, is het voor mij ook een emotionele en spirituele ontgifting. Ik merk dat de ramadan zoveel met me doet, het is echt een soort vorm van zelfbeheersing van het ego.

“Ik probeer ook aan mijn persoonlijke ontwikkeling te doen. Als je zelf de overtuiging hebt dat je bijvoorbeeld de liefde niet waard bent, lukt het je ook niet om Allah’s liefde te zien, ervaren of waarderen. Ik heb een aantal jaar geleden al veel aan mijn oude emotionele pijn gewerkt, waardoor ik dat nu ook echt zo kan voelen en ervaren. Ik kan weer de liefde van Allah in alles zien.”

Ritueel

“Wat ik deze ramadan bijvoorbeeld extra doe, is Allah beter leren kennen aan de hand van zijn 99 namen. Ik heb ooit een kaartendeck gekocht waar ze allemaal in zitten. Elke dag trek ik er een kaartje uit. ‘De Grootste’, was de naam die ik op een van de eerste dagen trok. Heel geruststellend vind ik die: voor hem is niks te groot, en hij is tot alles in staat.

“Dus als ik een probleem ervaar in mijn leven zeg ik voortaan niet meer: ‘O God, ik heb een groot probleem’, maar, ‘Hey probleem, ik heb een grote God!’.”

Doen en laten

“Wat ik mezelf wil aanleren is dat ik Allah altijd voorrang geef, op elk moment. Bijvoorbeeld bij het ontwaken, zodat mijn allereerste moment van de dag een moment is van mij en God. Door te beginnen bij God als de bron met het gebed, kan ik met mijn intentie van de dag beginnen met mijn wereldse leven. Ik merk ook echt wel het verschil met de dagen wanneer ik niet zo op deze manier mijn dag start. Als ik mijn dagen zo begin, is mijn hart kalmer, voel ik me gedragen door iets groters, en heb ik vaak ook een veel productievere dag.

“Wat ik echt nog moet aanleren deze maand, is het managen van mijn slaap. Ik sta heel vroeg op voor de nachtgebeden, daardoor doorbreek ik de nacht, maar dat kan ik alleen maar volhouden als ik op tijd naar bed ga.”

Mooiste zin

“Gisteren kwam ik toevallig een treffende quote van Rumi tegen: ‘Vasten verblindt het lichaam om de ogen van de ziel te openen’. Voor mij is dit zo’n mooie samenvatting van wat het vasten spiritueel met me doet. Eigenlijk vertraagt het lichaam, en wordt het ego zwakker, door de korte nachten maar ook door de honger. Daarmee staan we eigenlijk toe dat de ziel de controle krijgt.

“Het vasten is voor mij bijna een lockdown zoals wij in 2020 hadden. Ik word gedwongen om naar binnen te keren. En het opent zoveel meer bewustwording, het leert me wat in mij speelt waar ik vervolgens weer iets mee kan doen.”

Lastigste moment

“Het lastigste moment voor mij gaat het einde van deze week zijn, als de ramadan weer voorbij is. Ik neem mij elk jaar voor om alle lessen van deze maand te verankeren in mijn leven, maar dat lukt niet met alles. Ik hou mezelf voor niet te streng te zijn en het als leerproces te zien. Want als er iets is waar God van houdt, dan is het dat we lezen, dat we ontdekken, dat we leren, dat we fouten maken én daar vergeving om vragen. Eigenlijk dat we groeien. Het is denk ik helemaal niet de bedoeling dat wij helemaal perfect zijn.”

Lees ook:

Moslims vertellen over hun doen en laten in de vastenmaand

Een interview met Karim Amghar (33), docent, auteur en presentator van tv-programma Het Ramadangevoel (NTR).

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden