Religie

Vier Nederlanders vertellen over hoe hun geloof hen helpt in deze coronatijd

null Beeld ANP
Beeld ANP

Veel mensen vinden in deze vreemde tijden steun bij hun religie. Hoe kan het geloof helpen bij het omgaan met alle onzekerheid die de coronacrisis met zich meebrengt? Vier Nederlanders vertellen.

Marije van Beek en Bas Roetman
Herman Oevermans  Beeld
Herman OevermansBeeld

Herman Oevermans (54) uit Bennekom, directeur onderwijs en onderzoek aan de Christelijke Hogeschool Ede, christelijk gereformeerd

“Ik ben bij het water opgegroeid, dan weet je wat onweersbuien zijn. Je ziet een donkere lucht in de verte, en soms komt die verrassend snel dichterbij. Dat beeld van die snel opzettende onweersbui is mijn eerste ervaring met de coronacrisis. Je zit opeens in een andere werkelijkheid.”

“In alle hectiek blijft het ritme dat verbonden is aan het geloof toch bestaan. Om de paar dagen ben ik op de Hogeschool om dingen te regelen: net als altijd beginnen we elke dag met een kleine bijeenkomst met een handjevol collega’s, waarbij we onze ervaringen delen, een stukje uit de Bijbel lezen en samen bidden. Dat ritme, wat we voor de coronacrisis al hadden, krijgt in deze ‘onweerstijd’ een diepere betekenis. De bijbelwoorden blijken nu nog meer te resoneren, dat vind ik heel mooi.”

Deze week lazen we het hoofdstuk over de uittocht uit Egypte. In dat verhaal zitten de Egyptenaren het volk Israel op de hielen: de Israëlieten schrikken en beginnen te mopperen. Mozes zegt tegen hen: ‘God zal voor jullie strijden, wees stil’. Dat landde bij mij. We kunnen ons druk maken, dat moeten we ook doen, maar in dit alles is de verborgen hand van God aanwezig. Je mag je daar ook aan toevertrouwen.”

Claartje de Leeuw Beeld
Claartje de LeeuwBeeld

Claartje de Leeuw (62) uit Wassenaar, voormalig fysiotherapeuthe, geeft nu taallessen, vrijzinnig christelijk

“Veel mensen vragen zich af waarom dit nu gebeurt. Zit er een plan achter? Ik vind het veel interessanter om na te denken hoe je er ondanks alles toch iets van kunt maken. Het geloof en de kerk kunnen daarbij helpen. Tijdens de wekelijkse kerkdienst krijg ik altijd weer dingen mee die te denken geven. Voor mij gaat dat niet om een specifiek godsbeeld, maar om verhalen uit de Bijbel, of mooie gedichten en gebeden. Die kunnen onder woorden brengen wat er nu gaande is. Dat geeft steun.”

“In onze kerk proberen wij ook mensen te bereiken die niets met het geloof hebben, maar die wel behoefte hebben aan diepgang, aan zingeving en een goed gesprek. Dat zouden andere kerken ook veel meer moeten doen, daar liggen nu grote kansen om die mensen tot steun te zijn.”

“De coronacrisis geeft nu een extra dimensie aan Pasen. Vroeger moesten we voor Pasen veertig dagen vasten: dit jaar bestaat de veertigdagentijd uit een andere vorm van afzien, nu we in onze vrijheid zijn beknot. Voor mij is en blijft Pasen het feest van de hoop: laten we na deze paasweek die hoop omarmen, in plaats van de angst.”

Loes van Heemskerk Beeld
Loes van HeemskerkBeeld

Loes van Heemskerk (40) uit Breda, illustrator, lid van de evangelische beweging Doorbrekers

“Als je vroeger als kind iets eng vond, dan rende je naar je papa of je mama voor hulp en troost. Zo zie ik God nu ook voor mij opstaan. Hij wil je troosten, bij hem ben je veilig. Tijdens deze crisis kunnen we echt bouwen op het geloof: als het leven heel makkelijk komt aanwaaien hangt God er soms een beetje bij, maar nu zijn we echt op hem gericht.”

“Al dat nieuws over het virus kan angst opleveren, ik zet daar het goede nieuws van God tegenover. Met Pasen gaan we straks vieren dat Jezus al het lijden in het kruis heeft meegenomen de dood in, dat geldt ook voor het coronavirus. Na drie dagen stond hij op uit als de dood, als overwinnaar. Ook al voelt het soms alsof we de controle kwijt zijn, bij God is alles onder controle.”

“Ik word blij als ik zie hoeveel mensen elkaar online bemoedigen, en in hun daden Jezus navolgen. Opeens zie je een man boodschappen doen voor de buurvrouw, die hij normaal gesproken nooit zag. Zelf maak ik twee keer dag tijd vrij om specifiek te bidden voor zieken en voor mensen die een vitaal beroep hebben. Je kunt op allerlei manieren de liefde van God uitdragen.”

Noor Asrami Beeld
Noor AsramiBeeld

Noor Asrami (37) uit Zoetermeer. Islamoloog en promovendus en programmamaker aan de Vrije Universiteit Amsterdam, moslim

“Ik krijg in deze tijd veel bemoedigende teksten doorgestuurd, via Whatsapp bijvoorbeeld. Ja, de moskeeën zijn dicht, maar er wordt onder moslims veel meer over het geloof gedeeld dan normaal. Heel fijn. En zelf heb ik afgelopen week ook een Koranvers gedeeld op Facebook. Even snel vertaald vanuit het Arabisch: ‘moeilijkheden komen hand in hand met verlichtingen’. Dat betekent dus niet: na regen komt zonneschijn. Maar: tegelijkertijd met de regen komt zonneschijn. Dus al in het moeilijke kan het goede schuilgaan.

“Eigenlijk heb ik niet zoveel last van de quarantaine want ik heb de afgelopen maanden al geoefend met thuiszitten. Ik ben namelijk aan het herstellen van een burnout. Er is wel meer overlap met de omstandigheden door corona. Zo was het een hele opgave om te aanvaarden dat dit niet iets was waar ik volledig vat op had. We denken als mens vaak dat we alles in de hand hebben, maar dat is niet zo. Ik geloof dat het God is die ons lot bepaalt, en het aan ons is daarop te reageren.

“We worden nu met beide benen op de grond gezet. Dingen die heel gewoon zijn kunnen ineens niet meer: naar buiten gaan, of iemand even een knuffel geven. Een grote les in nederigheid. Wij hebben de natuur nodig, niet andersom.”

Lees ook:

Ook zonder schijnwerpers doet de kerk aan sociale hulp

De koning, de koningin, de minister-president: ze zijn alledrie onder de indruk van wat kerken doen in crisistijd. Hoe bijzonder is de hulp die kerken nu bieden?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden