Vertrouweling Franciscus is schuldig aan seksueel misbruik

Kardinaal George Pell is ooit door de paus naar het Vaticaan gehaald.  Beeld AP
Kardinaal George Pell is ooit door de paus naar het Vaticaan gehaald.Beeld AP

Volgens een Australische rechtbank heeft kardinaal George Pell in de jaren negentig twee jongens misbruikt.

Nico de Fijter

Niet eerder werd zo’n hoge rooms-katholieke geestelijke schuldig bevonden aan seksueel misbruik. Een Australische jury heeft geoordeeld dat kardinaal George Pell, de derde man binnen het Vaticaan, schuldig is aan het misbruik van twee minderjarige jongens in de jaren negentig.

De schuldigverklaring is nog niet officieel bekend gemaakt: het vonnis wordt naar verwachting pas in februari uitgesproken. En omdat de Australische rechter de media aldaar verboden heeft om over de zaak te berichten zolang die duurt, doen die er geen melding van. De Herald Sun, een krant in Melbourne, plaatste op de voorpagina van de krant van donderdag in grote letters het woord censored, gecensureerd. Begeleid door de tekst: “De wereld leest momenteel een erg belangrijk verhaal. De Herald Sun wordt ervan weerhouden dat nieuws te publiceren.” Het nieuws werd nu bekend via media elders.

Pell is prefect van het Secretariaat voor de Economie en hoofd financiën van het Vaticaan. Hij geldt als een vertrouweling van paus Franciscus. Geruchten dat Pell seksueel misbruik had toegedekt, deden al veel langer de ronde. Franciscus zou daarvan op de hoogte zijn geweest toen hij Pell vroeg in Rome te komen werken, maar zette de benoeming desondanks door. De beschuldigingen aan Pells adres dat hij misbruik niet alleen had toegedekt, maar zelf ook minderjarigen had misbruikt kwamen later.

Verlof

In juni vorig jaar werd bekend dat de Australische kardinaal in zijn thuisland vervolgd zou worden voor meerdere aanklachten van seksueel misbruik, gepleegd in de jaren zeventig en negentig. Toen die vervolging werd aangekondigd, belandde Pell op een zijspoor: de paus gaf hem verlof zodat de kardinaal zich op de rechtszaak kon concentreren. Pell heeft de beschuldigingen altijd ontkend. De rechtszaak liep eerder dit jaar vast: de jury kwam er toen niet uit. Direct daarop volgde een nieuwe rechtszaak, en dit keer kwam de jury wel tot een unaniem oordeel. Het Vaticaan wil daar nog niet op reageren.

Pell maakt ook deel uit van een belangrijke pauselijke adviesraad, de zogenoemde C9. Die raad bestaat uit negen kardinalen en werd ruim vijf jaar geleden door paus Franciscus ingesteld. De C9 adviseert de paus bij een van diens belangrijkste én moeizaamste projecten: de hervorming van de curie, het bestuursapparaat van de paus. Maar uitgerekend deze week werd bekend dat Pell wordt bedankt voor zijn diensten in de C9. Al in oktober heeft Franciscus hem en nog twee andere kardinalen per brief laten weten dat ze niet langer deel uitmaken van de adviesraad. Die andere twee kardinalen zijn de Chileense Francisco Javier Errazuriz en de Congolees Laurent Monswengo Pasinya. De officiële reden voor hun ontslag is hun leeftijd. Pell is 77, Errazuriz 85 en Pasinya 79.

Maar net als Pell staat ook Errazuriz in het oog van de storm die door de nieuwe golf aan misbruikschandalen boven Franciscus en zijn kerk hangt. Errazuriz wordt ervan beschuldigd stelselmatig misbruik door andere rooms-katholieke geestelijken te hebben toegedekt.

Lees ook:

Kardinaal Pell en het systeem
Ik ben het slachtoffer van een ‘meedogenlozen karaktermoord’, zei kardinaal Pell vorig jaar juli. Hij zag uit naar ‘zijn dag in de rechtbank'. Daar zou alles duidelijk worden.

Vervolging financieel kopstuk Pell is een klap voor het Vaticaan
De rechtszaak tegen kardinaal Pell bemoeilijkt de pogingen van de paus om de financiën van het Vaticaan op te schonen. En het is een nog grotere dreun voor het streven van Franciscus om eindelijk eens een streep te zetten onder de misbruikschandalen die de kerk al jaren teisteren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden