Kerkgang

Verslaggevers belaagd buiten kerken in Krimpen en op Urk. ‘Laffe daad van geweld’

Kerkgangers in Krimpen aan den IJssel keren zich tegen een beveiliger van de NOS die tussenbeide kwam nadat journalist Jacco van Giesen (RTV Rijnmond) belaagd werd voor de Mieraskerk. Beeld Arie Kievit
Kerkgangers in Krimpen aan den IJssel keren zich tegen een beveiliger van de NOS die tussenbeide kwam nadat journalist Jacco van Giesen (RTV Rijnmond) belaagd werd voor de Mieraskerk.Beeld Arie Kievit

Zowel op Urk als in Krimpen aan den IJssel, waar kerkgangers zondag weer in groten getale diensten bijwoonden, zijn zondag journalisten belaagd.

Op de stoep voor de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel heeft een kerkganger zondagochtend ingeschopt en -geslagen op een verslaggever van RTV Rijnmond. Bij de Sionkerk op Urk kreeg een verslaggever van PowNed schoppen en reed een auto tegen hem aan.

RTV-Rijnmond-verslaggever Jacco van Giessen was met camera en microfoon aan het werk, toen hij werd geraakt in zijn buik. Hij heeft aangifte gedaan van mishandeling bij de politie. Een 43-jarige man uit Krimpen aan den IJssel is aangehouden. Dat gebeurde nog tijdens de dienst, vertelt een politiewoordvoerder. “De koster vond het kennelijk ook niet kunnen wat er gebeurd is, die heeft hem naar buiten gehaald.”

Een lid van het kerkbestuur heeft excuses aangeboden voor de aanval, maar Van Giessen accepteert dat alleen van de dader zelf. Hij is geschokt, zegt hij, over de ‘laffe daad van geweld’. “Dat had ik niet verwacht in Krimpen op zondagochtend.”

Anderhalve meter

Er zijn volgens de NOS zeker zeshonderd mensen op de dienst afgekomen. De Mieraskerk, die 1631 zitplaatsen telt en behoort tot de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland, instrueerde de kerkgangers om – in lijn met de coronaregels – anderhalve meter afstand te bewaren. Zolang kerkgangers dat doen, overtreden ze niet de wet. Maar het is de vraag of dat met het huidige aantal kerkgangers ook is gelukt.

De Mieraskerk sloeg een dringend verzoek van het gemeentebestuur in de wind, die de kerken afgelopen week per brief vroeg om de diensten digitaal te blijven houden. Ze waarschuwden dat de gemeente juist kampt met een stijgend aantal besmettingen. Mede namens de wethouders schreef burgemeester Martijn Vroom van Krimpen aan den IJssel: “Als gemeentebestuur vragen wij u om solidariteit met wie ziek zijn en met wie thuisblijven. Wij vragen u om vol te houden.”

Hoewel kerken die de anderhalvemetermaatregel negeren de wet overtreden, kan de overheid niet handhaven, aangezien dit achter de voordeur van de kerk gebeurt.

Twee schoppende jongens

Bij de Sionkerk op Urk is normaal gezien ruimte voor vijfhonderd kerkgangers. De NOS bericht dat zondagochtend zo’n honderd mensen naar de dienst kwamen. Er was politie op straat voor de kerk aanwezig. Op camerabeelden is het moment te zien dat de PowNed-verslaggever wordt aangereden door een auto: een agent maakt notities in een schrijfblok, terwijl de bestuurder van de auto de kerk inloopt. Als de verslaggever geschopt wordt door twee jongens, komt een agent tussenbeide die zegt: ‘Hee kappen’.

Ook de PowNed-verslaggever gaat aangifte doen van mishandeling. Of er aanhoudingen zijn verricht op Urk is nog niet bekend. Een politiewoordvoerder laat weten dat ‘de-escalatie’ de prioriteit van de aanwezige agenten had. “We weten wie de betrokkenen zijn, dan is er geen noodzaak om meteen iets te doen.”

Woede onder Kamerleden over geweld tegen journalisten

Tweede Kamerleden hebben met woede en onbegrip gereageerd op de mishandeling van journalisten bij kerken in Urk en Krimpen aan den IJssel. PvdA-leider Lilianne Ploumen spreekt van ‘ontoelaatbaar gedrag’. “Je blijft met de handen van anderen af”, schrijft Ploumen op Twitter. “Laat journalisten hun werk doen.” Zij benadrukt daarnaast dat de coronaregels er voor iedereen zijn. “Dus stop met fysieke kerkdiensten.”

“Enkele kerkbezoekers menen boven de wet te staan”, stelt VVD’er Jeroen van Wijngaarden. “Dat staan zij niet. Breng de geweldplegers voor de rechter. Kerkbezoek maakt je niet immuun, maar juist kwetsbaar voor het virus.”

Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren kan naar eigen zeggen een vloek ‘nog net’ onderdrukken. “Maar blijf met je poten van verslaggevers af!”

Lees ook:

Ik wilde die Sionkerk weleens zien

Op de dag dat het landelijk nieuws was dat de Sionkerk op Urk de coronaregels goeddeels loslaat en de deuren gaat openen voor al haar ­leden, reisde Trouw-redacteur Stijn Fens met de auto af naar het vissersdorp.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden