null Beeld
Beeld

MinaretEildert Mulder

Verderfzaaier Bin Salman: de vorst verdient ten volle zijn bijnaam ‘vadertje zaag’

Eildert Mulder

De Koran kent een rijke keur aan woorden voor slechte mensen zoals: arroganteriken, huichelaars, zondaars, misdadigers, tirannen of ongelovigen. Ook zonder toelichting kun je je er wel iets bij voorstellen. Maar er is ook een vagere categorie misbaksels. Het boek noemt hen verderfzaaiers.

Wie en wat de Koran ooit daarmee bedoelde blijft duister. Het boek levert geen historische context voor zijn inhoud. Wat deden die ‘verderfzaaiers’, soms aangevuld met ‘in het land’? Vernielden ze oogsten of vergiftigden ze fruitbomen, zoals Saddam Hoessein in Koerdistan deed? Of is het abstracter?

Je kunt er een levenswerk van maken om na te gaan wie die verderfzaaiers waren. Je kunt ook zoeken naar mensen in de huidige tijd op wie dit etiket past. De keuze is dan ruim, rotzakken genoeg op deze planeet. Binnen de sfeer van de islam zijn de strijders van IS prima kandidaten. Ze combineren een ziekelijk absoluut geloof in een hiernamaals met een totaal nihilisme tegenover de wereld waarin ze moordend tekeergaan, voordat ze zelf heilig sneuvelen. Bij de woorden naastenliefde of mensenrechten rillen ze van afschuw.

Hij heeft het tij mee

Die allergie delen ze met de sterke man van Saudi-Arabië, kroonprins Mohammed Bin Salman. Hij heeft het tij mee. Zijn reclassering is nagenoeg voltooid. De moord van 2 oktober 2018 op de journalist Jamal Khashoggi in het Saudische consulaat in Istanbul, door een uit Saudi-Arabië ingevlogen liquidatie-ploeg, lijkt vergeven en vergeten. Ook zeurt de wereld niet al te veel over het drama in Jemen, dat mede het resultaat is van bombardementen door de luchtmacht van Zijne Koninklijke Hoogheid. De hongersnood die hij veroorzaakt in Jemen, in eendrachtige samenwerking overigens met zijn even rampzalige vijanden, haalt zelden het grote nieuws. De hooggeboren liquidator kreeg vorige week zelfs eervol bezoek, van de Franse president Macron, die plichtmatig wat murmelde over mensenrechten maar vooral kwam als koopman.

Jammer voor de vorst was dinsdag de arrestatie op het vliegveld van Parijs van een Saudiër, een gebeurtenis die weer pijnlijk de schijnwerpers richtte op de moord op Khashoggi. Terwijl we het daarover niet meer zouden hebben. De pechvogel in Parijs heeft dezelfde naam als een lid van de liquidatie-ploeg in Istanbul, Khaled Otaibi. Saudi-Arabië had het over een persoonsverwisseling. Khaled is een gewone voornaam. Ook de achternaam Otaibi komt veel voor. Khaled Otaibi is een soort Jan Jansen, volgens de Saudiërs.

Complete namendiarree

Maar zo gemakkelijk werkt Arabische naamgeving niet. Behalve je eigen voornaam krijg je bij je geboorte een sliert namen van voorouders. De voormalige Egyptische president Mubarak bijvoorbeeld heette voluit Mohammed Hosni Sayyed Sayyed Ibrahim Mubarak. De Franse politie zal, mogen we hopen, op de hoogte zijn van de complete namendiarree van de internationaal gezochte Otaibi. En van zijn geboortedatum en geboorteplaats. Dat maakt persoonsverwisseling moeilijk.

Hoe dan ook, de Fransen lieten de man vrij. Fijn voor hem en Bin Salman. Al maakt het de moord op Khashoggi en het drama Jemen niet minder erg. De vorst verdient ten volle zijn bijnaam ‘vadertje zaag’ die verwijst naar de manier waarop het liquidatieteam het lijk van Khashoggi verminkte, methodisch zoals een slager doet met een koe. Mohammed Bin Salman blijft voor eeuwig een mufsid, een verderfzaaier. Op hem zijn ook de andere etiketten die de Koran plakt op slechteriken van toepassing.

In de rubriek ‘In de schaduw van de minaret’ leest u bespiegelingen over de islamitische wereld van Eildert Mulder, arabist en oud-redacteur van Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden