Islam
Veel moslimdiscriminatie op het werk: ‘Hoe vaak ik wel niet heb moeten uitleggen wat ik vond van IS’
Bijna vier op de vijf Nederlandse moslims worden op de arbeidsmarkt gediscrimineerd. De bestrijding van moslimdiscriminatie moet daarom hoger op de politieke agenda, zeker als het om dat soort discriminatie op de arbeidsmarkt gaat, bepleiten de opstellers van de nieuwste Monitor Moslimdiscriminatie.
Die Monitor bevat onder andere een peiling moslimdiscriminatie op de arbeidsmarkt. Die is niet geheel representatief, geven de onderzoekers zelf aan, maar duidelijk is wel, zeggen zij, dat moslimdiscriminatie op de werkvloer een veelvoorkomend probleem is.
Die discriminatie heeft allerlei verschijningsvormen. In sollicitatieprocedures, bij de vraag of een contract verlengd kan worden, bij procedures die tot promotie zouden kunnen leiden – op al die plekken wordt discriminatie ervaren.
Wel of niet een hand geven
Bij vrouwen heeft de helft van de ervaren discriminatie tijdens sollicitatieprocedures te maken met het dragen van een hoofddoek. Ook islamitische mannen ervaren discriminatie op grond van hun uiterlijk: dat gaat dan om hun kleding of baarddracht. “Ze vroegen me tijdens het gesprek om mijn baard af te scheren”, vertelde een van de respondenten. Andere mannelijke respondenten gaven aan zich vooral gediscrimineerd te voelen omdat ze vrouwen om religieuze redenen geen hand willen geven. Enkele vrouwen in het onderzoek gaven aan dat zij zich juist gediscrimineerd voelden omdat mannen hen geen hand gaven.
Tijdens sollicitatieprocedures worden aan islamitische Nederlanders vaak vragen voorgelegd die weinig te maken lijken te hebben met de functie waar ze op solliciteren en alles met hun geloofsovertuiging, zeggen de onderzoekers. “Vragen gaan bijvoorbeeld over de positie van de vrouw, over opvattingen die moslims zouden hebben over homoseksualiteit of transgenders en wat ze vinden van terrorisme. Ook geven respondenten aan dat getoetst wordt of ze als moslim wel loyaal zijn aan Nederland, of ze voor of tegen Erdogan zijn en wat ze van de staat Israël vinden.”
Ook op de werkvloer ervaren veel Nederlandse moslims discriminatie. Als bijvoorbeeld elders in de wereld een aanslag door moslimextremisten is gepleegd, worden Nederlandse moslims daar op hun werk op aangesproken. “Na een aanslag in Frankrijk zei een collega: ‘Kijk wat je broeders hebben gedaan’”, vertelde een van de respondenten. En een ander: “Hoe vaak ik wel niet heb moeten uitleggen wat ik vond van Al-Qaida of IS, en waarom ik ondanks al die ellende aanhanger van de islam kon zijn.”
Melding bij officiële instanties
De onderzoekers pleiten ervoor dat moslimhaat, antimoslimracisme en islamofobie worden erkend als specifieke vormen van discriminatie en racisme, zoals dat ook bij antisemitisme gebeurt. Een klein deel van de moslims die discriminatie ervaren – iets meer dan 10 procent – doet daar melding van bij officiële instanties. Initiatieven die dat meldingspercentage kunnen helpen verhogen, zeggen de onderzoekers, moeten daarom ondersteund worden.
Lees ook:
Moslim of geen moslim: iedereen kan te maken krijgen met islamofobie
Of je nu een hoofddoek draagt of slechts een beetje een mediterraans uiterlijk hebt, in beide gevallen kun je te maken krijgen met islamofobie. Wat doet het met degenen die het meemaakten?