Misbruikschandalen

Vaticaan scherpt antimisbruikwet aan

Paus Franciscus. Beeld ANP / EPA
Paus Franciscus.Beeld ANP / EPA

Paus Franciscus heeft de regels rondom de aanpak van seksueel misbruik in de rooms-katholieke kerk aangescherpt.

Somajeh Ghaeminia

De tijdelijke regelgeving die in mei 2019 werd ingevoerd verplichtte religieuze leiders om verdenkingen van seksueel misbruik van kwetsbaren te melden bij de kerkelijke autoriteiten. Voortaan, zo staat in de aangepaste versie, zullen ook niet-geestelijke leiders van door het Vaticaan erkende katholieke organisaties melding moeten maken bij vermoedens van misbruik.

Het Vaticaan heeft eveneens de definitie van ‘misbruikslachtoffer’ aangepast. Hier wordt voortaan niet alleen minderjarigen of volwassenen met een beperkt geestelijk vermogen onder verstaan, maar leiders moeten ook melding maken als het misbruik nonnen, priesters of kloosterlingen in opleiding betreft.

Verder versterkt de tekst de oproep om “de rechtmatige bescherming van de goede naam en de persoonlijke levenssfeer van alle betrokkenen” te waarborgen. De regeling waarmee klokkenluiders worden beschermd wordt uitgebreid. De meldingen worden behandeld door een speciaal bureau dat in elk bisdom hiervoor wordt opgericht.

Op 30 april worden de maatregelen definitief opgenomen in de kerkelijke wetgeving, waarmee de tijdelijke status van de regels komt te vervallen.

Lees ook:
Paus Franciscus reageert op toedekken misbruik in Polen. ‘Je moet dingen in hun tijd plaatsen’

Paus Franciscus reageert in gesprek met een Argentijnse krant op de onthullingen door Trouw-journalist Ekke Overbeek en anderen over het toedekken van misbruikzaken door paus Johannes Paulus II in de jaren zestig en zeventig in Polen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden