Vaticaan laat van misbruik beschuldigde George Pell nog niet vallen

Kardinaal George Pell arriveert bij de rechtbank in Melbourne, Australië. Beeld EPA

Op 11 december 2018 werd kardinaal George Pell, voormalig financieel topman van paus Franciscus en hoofd van het Secretariaat voor de Economie, door een jury van Australische bisschoppen schuldig bevonden aan het seksueel misbruiken van twee misdienaars. Omdat de rechtbank in Melbourne verboden had erover te publiceren, bleef een reactie van de paus tot nog toe uit uit.

Dinsdag werd de stilte verbroken: een woordvoerder van het Vaticaan, Alessandro Gisotti, liet weten dat de paus de verdediging van de 77-jarige kardinaal afwacht. “Aangezien de kardinaal schuld ontkent en het recht heeft zich te verdedigen". Wel bidt het Vaticaan mét de Australische bisschoppen voor alle slachtoffers van misbruik. De paus bevestigt dat hij in 2017 al strafmaatregelen tegen de kardinaal heeft bekrachtigd, nadat voor het eerst een aanklacht tegen hem was ingediend wegens seksueel misbruik. George Pell werd toen op verlof gestuurd. Hij vertrok naar Australië. Zijn straf betrof een verbod op openbare uitoefening van zijn ambt en op omgang met minderjarigen. 

De Australische jury achtte George Pell vorig jaar na vier dagen overleg unaniem schuldig aan de verkrachting van twee dertienjarige jongens in de St. Patrick's kathedraal in Melbourne in 1996 en 1997, kort nadat hij was geïnaugureerd als aartsbisschop van Melbourne. Een van hen is in 2014 overleden. Pell heeft de beschuldigingen altijd ontkend. Zijn advocaat heeft laten weten dat Pell in beroep gaat.

Pells vijfjarige termijn als kardinaal-prefect voor Economische Zaken eindigde zondag. In die hoedanigheid was hij de op twee na belangrijkste vertegenwoordiger van het Vaticaan en een van de belangrijkste adviseurs van paus Franciscus. Vorig jaar werd hij vanwege de beschuldigingen tegen hem al verwijderd uit de Raad van Kardinalen, een belangrijk adviesorgaan voor de paus. Pell is sinds de uitspraak in december op borgtocht vrij vanwege een knie-operatie. 

De 77-jarige kardinaal hoort woensdag zijn straf. Hij kan veroordeeld worden tot vijftig jaar cel.

Lees ook:

Wim Deetman adviseerde de paus over hoe om te gaan met misbruik in de kerk (en nam geen blad voor de mond)

Wim Deetman ging op bezoek bij paus Franciscus om te vertellen over zijn onderzoek naar misbruik in de Nederlandse rooms-katholieke kerk.

George Pell, vertrouweling Franciscus, is schuldig aan seksueel misbruik

Wie is de Australische kardinaal, hoe voerden de beschuldigingen uiteindelijk tot een proces en wat was de rol van de paus. Een uitgebreidere beschrijving van de positie van de hooggeplaatste rooms-katholieke geestelijke, en waarom duurde het zo lang  voordat hij schuldig bevonden aan seksueel misbruik.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden