SITE artikel rubriek GoedemorgenBeeld RV

Protestactie

Vanavond zijn kerken over de hele wereld rood verlicht, voor de godsdienstvrijheid

Vandaag is rood de kleur van het licht waarin zo’n veertig kerken in Nederland hun gebouw laten zetten. Zo willen ze aandacht vragen voor godsdienstvrijheid. De verlichting is onderdeel van Rode Woensdag, een initiatief van de rooms-katholieke organisatie Kerk in Nood, die opkomt voor vervolgde christenen. Rood is de kleur van martelaren, vandaar.

Imposante kerken, kathedralen en basilieken doen mee: de Sacre Coeur in Parijs, de Sagrada Familia in Barcelona en de Sint-Jan in Den Bosch. Maar ook een eenvoudige kerk als de Maria ten Hemelopnemingskerk in Veendam kleurt rood. Daar moest wel wat voor gebeuren, vertelt bestuurslid Chrétien van den Akker van de parochie waartoe Veendam behoort. Waar grote kerken ’s avonds toch al verlicht worden, is dat hier niet zo. “Dus hebben ze bouwlampen neergezet, met rode kleurfilters erop.”

Op sommige plaatsen is ook aan kerkgangers gevraagd of ze vandaag in het rood naar de viering komen. In Veendam was er vrijdag al een avond over de positie van christenen in het Midden-Oosten, zegt Van den Akker. “Het ging daarbij ook over Franciscus, die in zijn tijd ook te maken kreeg met tegenstand, omdat hij andere accenten legde in het geloof. Gezagsdragers in de kerk hadden er geen boodschap aan.”

Onder de kerkgangers in Veendam bevinden zich ook een aantal Irakese families. Van den Akker kent ze vooral van de lekkere hapjes die ze jaarlijks meebrengen naar de Kerstmarkt. Hun aanwezigheid gaf de avond een bijzondere lading, zegt hij. “Ik zag vooral de gemengde gevoelens. Aan de ene kant zijn ze blij dat ze hier zijn, maar aan de andere kant maken ze zich ook grote zorgen om de toekomst van het land dat ze achterlieten.”

Lees ook:

Christenen lopen in steeds meer landen gevaar

De lijst met landen waar christenen worden vervolgd, is vorig jaar fors gegroeid. Christenen werden in 73 landen zwaar tot extreem zwaar vervolgd, het jaar daarvoor liepen ze dat risico in 58 landen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden