Kort geding

Uitspraak over publicatie van rapport over misbruik bij Jehovah’s Getuigen uitgesteld

De rechter heeft het besluit over de openbaarmaking van het onderzoek naar misbruik bij de Jehovah’s Getuigen uitgesteld naar donderdag. Dat bleek na afloop van een zitting die op verzoek van het religieuze genootschap achter gesloten deuren plaatsvond. 

“Om aan de rechter uit te leggen dat publicatie onrechtmatig zou zijn, moeten wij citeren uit het rapport. Dan wordt die informatie publiek”, zei de advocaat van het genootschap. De rechter vond dat schappelijk. Slachtoffers voelden zich echter miskend, omdat zij weer voor gesloten deuren stonden. 

Dinsdag werd bekend dat de Jehovah’s Getuigen een kort geding aanspannen om publicatie van het rapport van de Universiteit Utrecht tegen te houden. In opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum van het ministerie van veiligheid en justitie, onderzocht de universiteit het misbruikbeleid van het geloofsgenootschap.

De resultaten zouden vandaag naar de Kamer worden gestuurd en daarmee openbaar worden gemaakt, maar daar willen de Getuigen een stokje voor steken. Ze vinden het rapport wetenschappelijk en feitelijk onjuist en noemen de uitkomsten ‘lasterlijk’. Ze spanden daarom een kort geding aan.

‘Ze laten hiermee minachting richting slachtoffers zien’

Frank Huiting, oprichter van slachtofferstichting Reclaimed Voices:  “De Jehovah’s Getuigen laten hiermee minachting richting slachtoffers, minachting richting de Universiteit Utrecht, en richting het ministerie zien. Het rapport wordt nu langer achtergehouden. Een bizarre situatie.” Hij vraagt zich af hoe lang hij de geslotenheid nog moet accepteren. “Het is een formeel proces. Totaal zonder emotie, terwijl je dat juist mag verwachten van een kerkgenootschap.” 

Aanleiding voor het onderzoek zijn publicaties in Trouw uit 2017, waaruit bleek dat de Jehovah’s Getuigen seksueel misbruik binnenskamers afhandelen, wat de slachtoffers bepaald niet ten goede komt. Daders komen makkelijk weg met het misbruik, vertelden slachtoffers, leden en ex-leden. 

De uitspraak wordt donderdagmiddag om 16.00 uur verwacht. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden