ReligieHomogenezer
Uit de kast gekomen ‘homogenezer’ laat ‘spoor van vernielingen achter’
McKrae Game, ex-leider van ‘conversietherapie’-organisatie Hope for Wholeness, biedt zijn excuses aan.
‘Ik zat fout, vergeef mij alsjeblieft!’ schreef hij vorige week vol berouw op zijn Facebookpagina. Game stond twintig jaar lang aan het hoofd van Hope for Wholeness, een christelijke organisatie die homo’s ‘af wil helpen’ van hun seksualiteit. In juni kwam hij zelf uit de kast.
Game was in 1999 een van de oprichters van Truth Ministry, later hernoemd tot Hope for Wholeness, een organisatie voor zogenoemde conversietherapie in de Amerikaanse staat South Carolina. Zijn predikanten proberen mensen die seksueel zijn aangetrokken tot hetzelfde geslacht door gebed en therapie te ‘genezen’. De organisatie is een van de grootste in zijn soort in de Verenigde Staten.
Game betreurt het dat hij zich al die jaren voor Hope for Wholeness heeft ingezet. “Ik was een religieuze fanaticus die mensen pijn heeft gedaan. Mensen hebben geprobeerd zelfmoord te plegen, vanwege mij. Ze zijn in therapie, vanwege mij”, zei Game zaterdag in een interview met de krant The Post and Courier.
Game is niet de eerste leider van een conversietherapie-organisatie die uit de kast komt. In 2013 kwam Alan Chambers, leider van Exodus International, al uit voor zijn homoseksuele geaardheid. Na zijn coming-out doekte Chambers zijn organisatie op.
Zijn verontschuldigingen voldoende?
Wielie Elhorst, lhbti-predikant in Amsterdam, is blij met de coming-out van Game. Maar hij vraagt zich ook af of diens verontschuldigingen wel voldoende zijn. “Ik ben heel blij met het nieuws dat Game eindelijk naar zijn ware geaardheid gaat leven. Maar het is wel ingewikkeld nieuws, want hij heeft een spoor van vernieling achtergelaten.”
Elhorst kent diverse mensen die in Nederland conversietherapie hebben ondergaan. “Sommigen twijfelen of ze in therapie moeten gaan, besluiten om het toch te doen en komen vervolgens tot de conclusie dat het helemaal niet werkt. Dat heeft negatieve effecten, zowel geestelijk als lichamelijk.
“Het aantal mensen dat in Nederland therapie ondergaat is klein, maar in de Verenigde Staten gaat het om honderdduizenden mensen. Gelukkig geldt homoseksualiteit hier niet als een conditie waarvan je kunt genezen. Je bent het nu eenmaal.”
Lees ook:
Bidden voor genezing van homo's, mag dat straks nog?
De Tweede Kamer wil homogenezing verbieden. Wat weegt zwaarder: de vrijheid van godsdienst of de grenzen van de wet?
Als het aan de Tweede Kamer ligt zijn ‘homogenezingen’ voor jongeren binnenkort verboden
Wie probeert de seksuele voorkeur van minderjarigen te veranderen, moet binnenkort worden bestraft, vindt de Tweede Kamer.