Uitbraken

Twee Haagse moskeeën dicht wegens corona

Een gebed in een andere moskee in Zwolle. Beeld Herman Engbers
Een gebed in een andere moskee in Zwolle.Beeld Herman Engbers

Twee Haagse moskeeën, de as-Soennah en de Faizul-moskee, hebben alle activiteiten gestaakt wegens de uitbraak van corona bij bezoekers.

Maaike van Houten

Bij de uitbraak van het corona-virus in de Haagse Faizul-moskee is een van de naar schatting duizend leden overleden. De moskee is na de eerste melding van een besmette bezoeker vorige week gesloten. De gemeente Den Haag heeft de moskeebestuurders afgelopen week gesproken en hen per brief nog eens op de regels van het RIVM gewezen.

Dit weekend heeft ook de as-Soennah-moskee besloten te stoppen met gebedsbijeenkomsten. Dat doet het niet per se omdat er in eigen kring mensen zijn besmet, zo blijkt uit een verklaring die het bestuur zondag uit liet gaan: “Via verschillende kanalen hebben wij vernomen dat tientallen bezoekers van verscheidene moskeeën, ondanks dat sommigen de RIVM-maatregelen in acht hebben genomen, toch besmet zijn geraakt met het coronavirus. Er is zelfs een sterfgeval te betreuren.”

Het bestuur van de Faizul-moskee meldde dat één van de bezoekers, een oudere man, is overleden aan het virus. Ook anderen zijn besmet. De GGD meldt dat het gaat om 24 gevallen.

De besmette persoon was in het weekeinde van 15 mei voor het laatst in de moskee. Het bestuur heeft alle mensen die rond die tijd in de moskee waren, geadviseerd zich te laten testen.

Het bestuur van de Faizul-moskee schrijft op de website ook, dat het onmiddellijk actie heeft ondernomen nadat een van de leden corona bleek te hebben. De moskee is op 22 mei gesloten en blijft dicht tot 10 juni. Op de website deelt het bestuur verder mee alle gebeden en activiteiten zijn afgelast. De moskee is schoongemaakt en ontsmet. ‘Nu is de moskee voor niemand toegankelijk’, aldus het bestuur op de site.

Omroep West heeft van een aantal ingewijden begrepen dat er de afgelopen week toch nog festiviteiten zijn geweest, in verband met het Suikerfeest ter afsluiting van de islamitische vastenmaand ramadan. “Tja, mensen zeggen veel dingen”, reageert Kalloe op die berichten. “Voor zover ik weet heeft er na 22 mei niets meer plaatsgevonden in de moskee.”

Oproep aan de achterban

Religieuze organisaties hebben in overleg met de overheid hun achterban de afgelopen tijd opgeroepen de vieringen zo klein mogelijk te houden. De meeste hebben nu digitale diensten en gebedsbijeenkomsten met een handvol mensen. Bij uitvaarten en bruiloften zijn maximaal dertig mensen toegestaan.

Secretaris Kalloe van de Haagse moskee Faizul bevestigt dat er voor de sluiting van de moskee op 22 mei, wel bijeenkomsten werden gehouden. Daar waren volgens hem niet meer dan dertig mensen, en zij hielden anderhalve meter afstand van elkaar. Dat gebeurde ook bij voorbeeld de Nasr Joemman-moskee in Utrecht. Over het algemeen hielden ook islamitische gebedshuizen zich aan de richtlijn met zo min mogelijk mensen samen te komen.

De gemeente Den Haag laat weten dat ze het bestuur van de Fazul-moskee afgelopen week heeft gesproken en een brief heeft gestuurd om te benadrukken dat het de regels in acht moet nemen. ‘Het is aan het bestuur om dit uit te voeren, die moet zelf verantwoordelijkheid nemen’, aldus een woordvoerder.

In de as-Soennah-moskee werden de afgelopen weken online gebeden en lezingen gehouden. Ook de vrijdagpreek was online te volgen. Die zijn nu 'tot nader order’ gestopt. “We doen dit om onze imams, gebedsoproeper en ons mediateam in bescherming te nemen en mogelijke verspreiding tegen te gaan", motiveert het bestuur die beslissing.

Ook voor moskeeën, kerken, synagoges worden de regels maandag ietsje versoepeld. Religieuze organisaties hebben met minister Grapperhaus van justitie afgesproken dat zij vanaf 1 juni weer bij elkaar kunnen komen met ten hoogste dertig mensen. Vanaf 1 juli wordt dat 100. Met name met het oog op het risico van zingen, zei premier Rutte afgelopen week dat bij kerkelijke vieringen een zo klein mogelijk aantal mensen nog steeds wenselijk is.

Bij een aantal lokale kerkgemeenschappen zijn er de afgelopen tijd uitbraken van het virus geweest waarbij dodelijke slachtoffers zijn gevallen. Ook zangkoren zijn getroffen. Een woordvoerder van het RIVM kon zaterdagmiddag niet zeggen of er afgezien van de Faizul-moskee, al meer uitbraken zijn geweest in moskeeën. Ook de voorzitter van het contactorgaan moslims en overheid, Muhsin Köktas, weet niet omvangrijk deze uitbraak is. Hij heeft van de tien aangesloten koepelorganisaties begrepen dat er in andere moskeeën geen besmettingen zijn geweest. De twee Haagse moskeeën zijn overigens niet aangesloten bij het CMO.

Lees ook:

Het ‘anderhalvemeter-gebedshuis’: wie mag er straks naar binnen?

Kerken, synagoges en moskeeën stellen protocollen op om zo goed mogelijk om te gaan met dit religieuze anderhalvemetertijdperk. Wat eeuwen gebruik was, kan niet meer.

Niet bidden in de moskee? Dan maar met z’n allen het dak op

Wie had kunnen denken dat ooit een virus een religieuze beweging op gang zou brengen, in plaats van een profeet of messias? Welke andere ambities koestert corona nog? Na afloop van deze ­ramadan zal blijken of de ‘islam van het platte dak’ in Egypte of ook daarbuiten een blijvend verschijnsel zal zijn.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden