Klein Verslag

Troost voor verloren zielen: de kerk concurreert met de pub

Beeld rv

De kerk valt weinig heil ten deel: schandalen, leegloop en andere drama’s. Nu weer de geblakerde Notre-Dame, een tragedie die voor de tv overigens geen reden was om te stoppen met het BN-iseren van nieuws. 

Bij ‘Pauw’ mocht Chazia Mourali haar ei kwijt omdat ze ‘bij die kerk is verwekt’. In een sfeer van jolig bedoelde tweets werd het werelddrama besproken: fotootje van de Arc de Triomphe, met als bijschrift: de Notre-Dame in betere tijden. Dat soort werk. Martijn Krabbé, verteller in ‘The Passion’, deed ook een duit in het zakje: “Ik ben me in de Notre-Dame gaan verdiepen, omdat ik dacht: waarom maakt iedereen zich hier zo druk over?”

Tja... Maar goed, ik ben geen tv-recensent meer en kan mijn tijd tegenwoordig besteden aan The Sunday Times. Opvallend nieuws afgelopen zondag in die eerbiedwaardige krant: het aantal kerken in het Verenigd Koninkrijk is op het ogenblik hoger dan het aantal pubs: 40.300 tegen 39.000. Of je dat positief moet duiden is de vraag. Met de pubs in Engeland gaat het zo mogelijk nog slechter dan met de kerk. De afgelopen jaren sloten 23 cafés per week de deuren, las ik in NRC.

Hoe het ook zij, The Times wist aan de getallen een gunstige draai te geven. Anglicaanse parochies blijken de kerkverlating te stoppen door in hun godshuizen commercie toe te laten. In St Leonard’s Church in Herefordshire zit sinds enige tijd een winkel die zeven dagen per week is geopend. Er is ook een café. En wat blijkt? Winkelen en bidden gaan hand in hand. Met kerst zat de kerk voller dan ooit, en de verwachting is dat dat op paaszondag weer zo zal zijn. Verder stijgt het aantal dopen en kerkelijke huwelijken. 

“De inwoners zien de kerk weer als onderdeel van hun leven”, vertelt een woordvoerster aan de krant. In St James Church in West Hampstead hetzelfde verhaal. Een kroeg, postkantoor en speelplek voor kinderen doen wonderen. Niet alleen voor de kas van de plaatselijke schuldhulpverlening, waar de opbrengst naar toegaat, maar ook voor de kaarsenverkoop. Die is vertienvoudigd tot 3000 pond per jaar.

Heerlijk commentaar

St John the Baptist in Stadhampton kun je afhuren voor feesten, partijen, fitness en yoga. “De inwoners hebben het gevoel dat het hún kerk is geworden”, vertelt een zegsvrouw aan The Sunday Times. Met Moederdag liep zelfs het halve dorp uit om een speciale kerkdienst bij te wonen. De hoofdredactie vond de opleving van de Church of England zo belangrijk dat ze er een hoofdartikel aan wijdde. Een heerlijk commentaar, want niet al te vroom en gekruid met tongue-in-cheek-achtige relativering. “Kijk”, schrijft de krant, “kerk en pub beconcurreren elkaar sinds mensenheugenis op het terrein van troost voor verloren zielen. Maar nu, voor het eerst sinds de uitvinding van de serveerster, zijn er in ons land meer kerken dan kroegen.”

De oorzaak ligt volgens de commentaarschrijver in het feit dat ‘flirten met barpersoneel heden ten dage wordt ontmoedigd, terwijl lonken naar de geestelijkheid volledig lijkt geaccepteerd’. Waarbij wordt verwezen naar de BBC-comedy ‘Fleabag’, met in de hoofdrol een knappe priester die veel vrouwen het hoofd op hol brengt. 

Meer kerkgang dankzij de kans op sjans. Geestig gevonden van The Sunday Times. In elk geval een stuk amusanter dan die melige Notre-Dame-grappen bij Pauw.

Met het oog van een antropoloog en de pen van een dichter doet Wim Boevink dagelijks verslag over de grote en kleine wereld om hem heen. 
Lees meer afleveringen van zijn Klein Verslag op trouw.nl/kleinverslag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden