Tinkebell

De zin vanTinkebell

Tinkebell: Geloof nooit dat iets onmogelijk is, alles kan

TinkebellBeeld Bente Maria Hilkens

In tijden van corona vertellen meer en minder bekende Nederlanders over hun persoonlijke leefregel of een inspirerende zin. Vandaag: kunstenaar Katinka Simonse, ook wel bekend als Tinkebell.

In het boek ‘Through the Looking Glass’ van Lewis Carroll ­belandt de hoofdpersoon, de kleine Alice, in een wereld waar alles omgekeerd is. Ze praat daar met een koningin, het gesprek gaat over dingen die onmogelijk zijn. ‘One can’t believe impossible things’, zegt Alice. De koningin antwoordt: ‘Sometimes I’ve believed as many as six impossible things even before breakfast’.

“Ik houd van het antwoord van de koningin, want dat is ook hoe ik werk. Ik doe graag dingen waarvan mensen zeggen dat ze onmogelijk zijn. Ik geloof zelfs niet dat er dingen zijn die niet kunnen. Misschien moet je sommige dingen wel heel anders benaderen, of vraagt het om een andere methode. Maar in principe kan alles.

“In mijn werk worden me nog weleens dingen afgeraden omdat ze onmogelijk zouden zijn, omdat het onverstandig is, of omdat de regels nu eenmaal anders zijn. Dat was ook zo toen ik twee jaar geleden samen met Myrthe Hilkens campagne heb gevoerd om de Armeense kinderen Lili en Howick in Nederland te houden. Daarvan zeiden heel veel mensen: dit kan niet. Daarna kwam het kinderpardon, in het coalitieakkoord was afgesproken dat ze dat niet zouden doen, wij dachten: mooi wel! En dat is ook gelukt. Geloof nooit dat iets onmogelijk is, alles kan.”

‘Er is niets belangrijker dan kunst’

“Gelukkig heb ik nu weer wat meer rust, maar de afgelopen maanden waren tegen het krankzinnige aan. Toen corona toesloeg, ontstond bij mijzelf in eerste instantie een soort paniek, omdat alle projecten waar ik op dat moment aan werkte, stopten. Normaal gesproken verdien ik mijn geld door over mijn projecten te praten en lezingen te geven, maar ook alle podia waren gesloten. Ook de verkoop van kunst is moeilijker geworden, want mensen zijn voorzichtig om geld uit te geven. Mijn complete verdienmodel viel stil.

“Ik sta op dit moment nog in een observerende modus. Ik wil de wereld redden, dat betekent: iets veranderen aan een systeem. Als je dat wil, moet je het systeem begrijpen. Maar de coronasituatie is nu zo dat nog niemand het echt begrijpt. Als kunstenaar wil je precies weten wat er gaande is, zodat je daarop kunt reageren. Maar we weten eigenlijk nog helemaal niet goed wat er aan de hand is, we staan er middenin en we kunnen nog niet uitzoomen.

“Juist nu hebben we kunst hard nodig. In het najaar verschijnt mijn boek, ‘Wij van WC-eend’. Dat gaat over het belang en impact van kunst, vanuit de kunstenaar gedacht. Mensen praten nogal makkelijk over kunst als iets voor erbij, als iets dat niet noodzakelijk is. Ook kunstenaars zelf hebben vaak moeite hun eigen belang te duiden. Terwijl er niets belangrijker is dan de kunst. Elk idee, elke vorm van creativiteit en inventiviteit komt voort uit de kunst. Bovendien zorgt kunst ervoor dat je hersenen beter gaan werken. Kunst is altijd iets anders, iets nieuws, het is een soort schop tegen de hersenpan, die zorgt dat die hersenpan beter gaat draaien. Op het moment dat zoiets vaak gebeurt, ­oefen je het denken. Daar worden mensen slimmer van. Ik pleit voor veel meer kunst, omdat we zo betere oplossingen kunnen bedenken.”

Lees ook: 

De zin van Ad van Nieuwpoort: ‘Leven! Zonder oplossing’

In tijden van corona vertellen meer en minder bekende Nederlanders over hun persoonlijke leefregel of een inspirerende zin. Vandaag: predikant en schrijver Ad van Nieuwpoort.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden