Ik heb een droom

Tim Post ontdekte dat je dromen kunt regisseren: ‘Ik vroeg Disney en Jobs slapend om carrièreadvies’

Tim Post Beeld Jörgen Caris

Tim Post (34), auteur van het net verschenen boek ‘Droommeester’, geeft wereldwijd lezingen en workshops over lucide dromen. Hij is psycholoog en promoveert aan de Universiteit Twente. Hij wil een droomacademie oprichten waar mensen droommeester kunnen worden.

“Het begon met een droom over een heks. Ik zat in een kooi en de heks wilde me pakken. Ze lachte gemeen. Ik werd huilend wakker. 

Mijn moeder zei: ‘Heksen bestaan niet, dromen zijn maar fantasie’. Toen ik weer in slaap viel, ging de droom verder. Ik dacht aan de woorden van mijn moeder. De kooi en de heks waren levensecht, maar ik was me ervan bewust dat ik sliep en dat ze niet echt waren. Het was mijn eerste lucide droom. Ik was een jaar of zeven. Ik heb de heks later vaker opgezocht in mijn dromen en haar zelfs bedankt. Door haar begon mijn interesse in lucide dromen.

Op mijn zeventiende ontdekte ik dat ik mijn dromen kon regisseren, uit een negatieve droom ontsnappen naar een positieve. Ik heb duizenden lucide dromen gehad. Soms hele inspirerende, zoals die waarin ik op de maan stond en naar de aarde keek; tranen in mijn ogen, zo mooi. De aarde was zo kostbaar. Op zo’n indringend beeld kan ik maanden teren. Ik leerde ervan hoe belangrijk verbeelding is. Die verbeelding uit onze dromen beïnvloedt ons leven overdag, in droomonderzoek vinden we daar ook aanwijzingen voor. Droom je telkens dat je iets niet kunt, dan neem je dat overdag mee. Hoe fijn zou het zijn als je droomt dat je het wél kan en zó de dag ingaat.

Verdiepen

Je kunt dromen als een veilige therapeutische omgeving zien, waarin we zelfvertrouwen kunnen ontwikkelen, doemscenario’s ombuigen en moeilijke gesprekken oefenen. Ik was altijd bloednerveus als ik een lezing moest geven, maar door oefenen in mijn dromen kweekte ik zelfvertrouwen.

Goede nachtrust is onmisbaar om droomregisseur te worden. Voldoende slaap is gezonder dan fruit en sporten. Het is van belang de dromen op te schrijven en te analyseren, ook moet je je een paar keer per dag afvragen: droom ik? Zo leer je om die vraag ’s nachts ook te stellen. Verdiep de droom. Ga een interactie aan, of raak iets aan. Uiteindelijk kun je jezelf zelfs de vraag stellen: als alles mogelijk is in mijn dromen, wat zou ik dan het liefste willen?

Toen ik vijftien jaar geleden steeds vaker lezingen ging geven, wilde ik een logo voor mijn bedrijf. Daarvoor heb ik in een lucide droom advies gevraagd aan Steve Jobs en Walt Disney. Ik verbeeldde me hoe de twee mannen in een kamertje zaten. Dat je weet dat je het verzint, is genoeg voor het onderbewuste om de personages leven te geven. Het brein vult een verzinsel als het ware creatief in. Ik vroeg Disney en Jobs om mee te denken en schetste wat. Steve Jobs zei: ‘Ik hou ervan als dingen simpel blijven’. Walt Disney vond juist dat het wel wat speelser mocht. Het logo dat ik in mijn droom zag, heb ik ’s ochtends geschetst en gebruik ik nu al vijftien jaar.”

In de interviewrubriek ‘ik heb een droom’ vraagt Trouw mensen waar ze over dromen, overdag of ’s nachts.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden