Naschrift

Theoloog Niek Schuman (1936-2018) ging van geloof naar hoop

Theoloog Niek Schuman Beeld Jean-Pierre Jans

In de jaren zeventig en tachtig gold hij als een van de bekendste gereformeerde theo­logen. Die bekendheid had hij de laatste decennia niet meer. Maar dat doet niets af aan de invloed die Niek Schuman in zijn vakgebied heeft uitgeoefend. ­Schuman overleed in de kerstnacht, 82 jaar oud.

Schuman (1936) groeide op in een burgemeestersgezin in Lopik. In het laatste oorlogsjaar zat het gezin op verschillende plekken ondergedoken: vader Schuman verzette zich tegen het nazibewind. Zoon Schuman ging theologie studeren in Amsterdam en werkte voorafgaand aan zijn academische loopbaan eerst een ­aantal jaren als predikant. Hij werd universitair docent Oude Testament en later hoogleraar liturgiewetenschap. Hij was actief aan zowel de VU in Amsterdam als aan de Theologische Universiteit Kampen.

In gereformeerde kringen was ­liturgie lange tijd een onder­geschoven kindje. Daar kwam in de ­jaren zestig en zeventig verandering in, mede door Schuman, die een grote liefde voor de ­liturgie ontwikkelde. Samen met anderen organiseerde hij vespers die op tv werden uitgezonden, in een tijd waarin een vesper als een vooral rooms-katholiek liturgisch verschijnsel werd gezien. Later was Schuman een van de samenstellers van het eerste protestantse handboek voor liturgie, ‘De weg van de liturgie’. Het werd een standaardwerk.

Zoals velen van zijn gereformeerde generatie ontwikkelde Schuman zich van ‘geloven in, naar hopen op’, vertelde hij vorige maand aan Het Friesch Dagblad. “Sommigen zullen zeggen dat ik dan vrijzinnig ben geworden. Nou, dat zij dan maar zo. Ik zie en voel mezelf nog altijd als ­iemand die het geloof bevindelijk beleeft. Het weten is een zoeken geworden. Vanuit een hoop waarvan ik weet dat zij naar een werkelijkheid verwijst, al zal die altijd anders zijn dan wij denken. Waarvan ik vanuit mijn christelijk geloof ook zeker ben, waarop ik vertrouw, maar die ik niet theologisch wil dichttimmeren.”

Vorige maand verscheen zijn ­laatste boek, ‘Dat ding met veertjes. Hopen door alle kwaad heen’. Naast theologie gaat Schuman in op poëzie en beschouwt hij de stand van de wereld. Op de vraag in gesprek met Het Friesch Dagblad of hij denkt dat het goed komt met de wereld antwoordde hij: “Natuurlijk niet! Hopelijk wel.”

Lees ook:

Gaan die Psalmen ook over de ploert en de schender?

Een recensie van Niek Schumans in 2008 verschenen boek ‘Drama van crisis en hoop’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden