Thailand haalt de bezem door malafide tempels

Thais nieuwjaar in Bangkok, 13 april jongstleden. De monnik op de foto komt niet in dit artikel voor.Beeld REUTERS

De tempels van ’s werelds meest boeddhistische land worden grondig doorgelicht. Thaise autoriteiten hebben zes prominente monniken opgepakt op verdenking van financiële fraude.

Ze zijn gearresteerd bij arrestaties in mei, melden internationale media. Het nieuws daarover komt nu naar buiten. Onder de monniken zijn enkele leden van de Sangha-raad, het koepelorgaan van het Thaise boeddhisme, en de monnik Pro Buddha Issara, een rechtse activist die nauwe banden heeft met de premier.

Dat het er in hun tempels niet altijd verlicht aan toegaat, was al een publiek geheim. In een deel van de tempels is spiritualiteit een kwestie van transacties geworden. Monniken beloven hun volgelingen karma, in ruil voor forse donaties. Het geld klotst daar tegen de plinten, de monniken leven in grote rijkdom. Bij de invallen wilde de politie ook een zevende prominente monnik arresteren, maar die wist te ontkomen. Hij is afgereisd naar Duitsland en heeft daar asiel aangevraagd. Pogingen van de Thaise politie om hem te laten uitleveren hebben nog niks opgeleverd.

Politiek komen de invallen goed uit

De militaire junta die in Thailand de dienst uitmaakt lijkt niet alleen gemotiveerd door zorgen over die tempelpraktijken; politiek speelt ook een rol. Zo kijkt de junta al enige tijd met argusogen naar de Maha Nikaya, een boeddhistische stroming die al enige tijd in de lift zit. De Maha Nikaya heeft banden met voormalig premier Thaksin Shinawatra, die in 2014 bij de coup door de junta van de troon werd gestoten.

De komende maanden worden die twisten een zaak van nationaal belang. Als alles volgens plan verloopt, zijn er in februari 2019 verkiezingen, en de junta lijkt erop gebrand om de Maha Nikaya onder de duim te houden. Daar komt bij dat zuivering van de kloosters goed campagnemateriaal is. Veel Thai ergeren zich aan de corruptie onder monniken, en de junta profileert zich als anti-corruptiepartij.

Niet de eerste inval, noch de laatste

Helemaal onverwachts zijn de invallen trouwens niet. De junta maakte al direct na de coup duidelijk dat zij de invloed van de tempels en monniken wilde beteugelen. De afgelopen jaren heeft de junta talloze tempels financieel doorgelicht, met wisselend succes. Monniken moeten nu hun religieuze en politieke oriëntatie kenbaar maken aan de overheid, opdat die ze kan vastleggen in een databank.

De politie verwacht de komende tijd meer mensen te arresteren. Nog eens 30 tempels worden verdacht van financiële fraude. Naar schatting gaat het daar opgeteld om bedragen van miljoenen euro’s.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden