Kathleen Ferrier

De zin vanKathleen Ferrier

Teri dem, tel je zegeningen

Kathleen FerrierBeeld Werry Crone

In tijden van corona vertellen meer en minder bekende Nederlanders over hun persoonlijke leefregel of een inspirerende zin. Vandaag: Kathleen Ferrier, oud-Tweede Kamerlid, docent en Nederlandse Unesco-voorzitter.

Tel je zegeningen, dat is de lijfspreuk van mijn moeder. Het staat in het Surinaams op het graf van mijn ouders: teri dem, tel ze, tel je zegeningen. Voor mij betekent dit: hoe ellendig de omstandigheden ook zijn, wees je altijd bewust van alles wat je ook hebt om dankbaar voor te zijn. In deze tijd moet ik daar extra aan denken. We hoeven elkaar niet te vertellen hoe diep de ellende en het verdriet zijn. We zijn uit het lood geslagen omdat we nu ook in Europese samenlevingen ervaren dat het leven niet maakbaar is. We hebben geen idee wat er in de nabije toekomst gaat gebeuren, dat bepaalt het virus en niet wij. We zijn het gezag over ons leven kwijt. Dat is heel ontwrichtend­­.

“Er is diepe eenzaamheid, mensen­­ kunnen hun familie niet zien, daar word je gek van. Je zegeningen tellen betekent niet dat je geen oog moet hebben voor de ellende­­, je kan niet doen alsof het er niet is. Je zegeningen­­ tellen is juist dat je de donkerte, het verdriet recht in de ogen kijkt. Het is niet een manier om te sussen, maar een manier om de kracht te vinden om het verdriet en de pijn, de dood en de ellende te aanvaarden­­ en er binnen de huidige context het beste van te maken.

Op zoek naar datgene waar je dankbaar voor bent

“Het is goed om elke dag weer even bewust op zoek te gaan naar datgene waar je dankbaar voor bent. Dat relativeert je eigen positie en het relateert je aan andere mensen. Ik heb uit voorzorg een paar weken in quarantaine gezeten omdat ik in contact was geweest met iemand die besmet was. Maar ik ben nu gezond. Ik woon in een huis met een ontzettend leuke man. Ik heb een tuintje waar ik in kan zitten, mijn kinderen zijn gezond, ik ondervind liefde van mensen om me heen, van buren. Daar ben ik ontzettend dankbaar voor.

“Je gebruikt je zegeningen ook om in actie te komen. Dat gebeurt nu, we zien het in alle creativiteit waarmee mensen iets voor een ander doen, manieren vinden voor contact binnen de beperkingen, voorlezen, muziek maken. Dat kan een positief licht werpen op wat er in de toekomst kan gebeuren. Leven met meer oog voor elkaar.

Ga op zoek naar goede dingen, hoe klein ook

“Hoe uitzichtloos je situatie ook is, je kunt op zoek gaan naar goede dingen, hoe klein ook. Ik heb zelf situaties meegemaakt waarin het moeilijk was de zegeningen te zien. Heel persoonlijk­­ heb ik dat ervaren in de tijd dat mijn zusje ziek was en overleed­­. Van dag tot dag zochten we bewust naar de zegeningen die we hadden. Dat was mooi, ondanks alle verdriet en vertwijfeling, dat ik niet wist hoe ik kon leven zonder haar. Ja, dit levensmotto heeft mijn moeder­­ er goed ingeplant.

“Ik denk dat iedereen zijn zegeningen kan tellen, en misschien is het zelfs zo dat de mensen op Lesbos dat beter kunnen dan wij. Ik ben in vluchtelingenkampen geweest, in de meest afschuwelijke mensonterende omstandigheden in sloppenwijken in Brazilië, Chili, Bangladesh. Ik heb diep respect voor de manier waarop deze mensen zeggen: vandaag is het ellende, maar morgen is er een nieuwe dag, ik leef, mijn kinderen zijn gezond, wat kan ik meer vragen?

“Soms moet je heel hard denken om de zegeningen te vinden, het gaat niet vanzelf, zeker nu niet. Maar de oefening is goed, het wordt een gewoonte om zoals mijn moeder deed, de goede dingen te zoeken en daaruit de kracht te vinden om boven­­ alle lijden uit te stijgen.”

Lees ook:

 Eerdere afleveringen van deze serie

Ton Koopman: Leef tussen hoop en optimisme

Claudia de Breij: Maar je kunt het toch altijd weer repareren?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden