null Beeld  Trouw
Beeld Trouw

ColumnEva Meijer

Stop de hetero-indoctrinatie

Eva Meijer

Laatst was ik in een zaal met allemaal hetero’s. Dat was weer even wennen. Ze waren ook nog allemaal wit en droegen zwarte kleding.

Ik begrijp weinig van de keuze voor heteroseksualiteit. Waarom zou je mogelijke partners bij voorbaat uitsluiten op basis van hun gender, qua liefde, romantiek en/of seks? Maar ja, je mag anderen niet op hun verlangens afrekenen en wat met weloverwogen instemming gebeurt is natuurlijk prachtig.

Toch is er een probleem. De hetero’s dringen hun voorkeuren steeds maar op aan de rest. Niet alleen in Polen, waar gemeenten zich uitroepen tot lgbt-vrije zones en de regering queer zijn beschouwt als een buitenlandse ideologie die de Poolse identiteit wil vernietigen. Of in Rusland, waar een wet is tegen homopropaganda. Of in Hongarije, waar vorige week ook zo’n wet werd aangenomen, waardoor onderwijs over lgbtq+-zaken verboden is, net als boeken, films en reclames zonder heteroseksuele propaganda.

Nee, ook in Nederland domineren de hetero’s de boel. In het mannenvoetbal, waar pas podcast De schaduwspits over verscheen (laten we het daar eens over hebben, in plaats van over wie de wedstrijd wint), op reformatorische middelbare scholen die homoseksualiteit als zonde beschouwen. Maar ook gewoon op straat, op openbare scholen, in de kroeg, in boeken, televisieseries, politiek: de hetero’s laten zich in de publieke ruimte flink gelden.

Homo is een scheldwoord

Die schreeuwerige aanwezigheid zou nog tot daaraantoe zijn als ze wat toleranter waren. Maar homo is een scheldwoord. Niet-heteroseksueel hand in hand lopen is op veel plekken onveilig. Stereotypen tieren waar je komt welig. Queer mensen worden gepest en mishandeld, op scholen, werkplekken, op straat, en ga zo maar door.

De nadruk op heteroseksualiteit is onderdeel van een groter ideologisch systeem, dat onze opvattingen omtrent gender, seks, relaties en liefde bepaalt. Dat wordt wel het patriarchaat genoemd. Liefdesrelaties worden opgevat als een soort eigendomsrelaties, en worden idealiter bezegeld met een huwelijk, een constructie die er ooit voor bedoeld was om vrouwen van de vader aan de man in eigendom te geven als ruilwaar. Genderrollen hebben in dat systeem een duidelijke invulling, relaties een duidelijke vorm.

Gender als gezelschapsspel

Het leuke is natuurlijk dat we daarmee kunnen spelen. Maxim Februari noemde gender in een column onlangs een gezelschapsspel. Maar het is de vraag hoe vrij we zijn om het te spelen, en sommigen zijn vrijer dan anderen. Hoe de samenleving denkt over relaties en genders verandert, maar het onderliggende systeem is taai.

Begin dit jaar las ik de brieven van Virginia Woolf en Vita Sackville-West, die elkaar in 1922 ontmoetten en tot Woolfs dood correspondeerden. Wat me trof was hun generositeit naar elkaar en de vrijheid in het vormgeven van hun liefde. Er zijn zoveel manieren om van anderen te houden, om trouw te zijn aan een ander, en je mist zoveel als je denkt dat er maar één juiste vorm is. En alles kan altijd veranderen, lees Orlando er anders nog eens op na.

Ik weet dat niet alle hetero’s hetzelfde zijn. Ik heb zelfs vrienden die hetero zijn. Maar we moeten af van die indoctrinatie. Want die gaat ten koste van ieders vrijheid.

Lees ook:

Homoseksualiteit op een reformatorische school in Rotterdam: ‘Niemand gelooft meer dat het weggaat als je maar veel bidt’

Op de reformatorische school Het Revius in Rotterdam keuren ze homoseksuele relaties af, maar zeggen ze tegelijkertijd een veilig klimaat te bieden aan leerlingen. Dat is geen contradictio in terminis, zeggen docenten en leerlingen.

Podcast ‘De Schaduwspits’ zoekt de voetballer die niet gevonden wil worden: hij die openlijk gay is

Geen beter moment dan dit Europees kampioenschap om De Schaduwspits te luisteren

Eva Meijer (1980) is filosoof, schrijver en singer-songwriter. Ze promoveerde op de politieke stem van het dier en in 2011 debuteerde ze met de roman ‘Het schuwste dier’. Voor Trouw schrijft ze tweewekelijks een column. Lees ze hier terug.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden