TempelgangersIrene uit Amersfoort

‘Stilte zorgt ervoor dat je beter voelt wat er in je omgaat’

Beeld Olaf Kraak

Trouw trekt door Nederland en gaat mee met tempelgangers van velerlei soort. Vandaag Irene (53) uit Amersfoort die een aantal dagen verblijft in het Sint-Liobaklooster in Egmond-Binnen.

Het eerste dat opvalt

De kapel van het Sint-Liobaklooster is op een bijna natuurlijke manier in tweeën verdeeld. In de banken zitten de gasten van het klooster en overige bezoekers, dan is er even niets en in het koorgedeelte bevindt zich de communiteit. Het is voor de argeloze kloosterganger toch even wennen: daar staan zowel mannen als vrouwen. In het Sint-Liobaklooster huist een gemengde gemeenschap. De verhouding is 7-3, in het voordeel van de vrouwen. Een van de zusters zit achter een citer. Die zal zij ook gaan bespelen, al is het soms alleen om de toon aan te geven. Naast haar staan nog twee instrumenten: een harp en een gong. Die zullen onberoerd blijven .

Irene (53) zit bij de gasten en verblijft een aantal dagen in het klooster. Al twintig jaar komt ze hier met enige regelmaat. “Dit is mijn tweede thuis. Geloven is hier een werkwoord. In een parochiekerk daarentegen draait veel om de voorganger. Verder zijn daar allerlei regels van de kerk en van de paus. Hier voel ik veel meer ruimte. Wat ik ook mooi vind: een klooster heeft verschillende diensten, de gebedstijden. Dan beleef je de dag bewuster. Je staat pas echt op met het ochtendgebed en met de completen is de dag pas echt rond. Daarmee ga je de nacht in.”

Wat is het programma?

Tijdens het middaggebed wordt er uit de Bijbel gelezen en worden er psalmen gezongen. Dat laatste lijkt op een vraag- en antwoordspel tussen voorzangers en de andere aanwezigen. Vandaag is psalm 121 aan de beurt, de lievelingspsalm van Irene. ‘Ik hef op naar de bergen mijn ogen: vanwaar zal mij komen de hulp.’ Irene: “Daar spreekt zoveel verwachting uit”.

Ook stilte maakt deel uit van de liturgie. “Ook die beleven we samen. Stilte zorgt ervoor dat je beter voelt wat er in je omgaat.” Af en toe wordt de stilte verstoord door een vliegtuig dat overkomt. Het klooster ligt onder een van de aanvliegroutes van Schiphol. “Die vliegtuigen laten aan de andere kant ook zien dat het klooster deel uitmaakt van de wereld. Dat vind ik mooi.”

Zijn er rituelen?

Alles wordt hier met elkaar verbonden door middel van rituelen. Het middaggebed begint om half twaalf. Een kwartier eerder klinkt ‘de eerste bel’ om het gebed aan te kondigen, tien minuten later gevolgd door een ‘tweede bel’. Dan moet je eigenlijk al in de kapel zitten, al wordt over laatkomers niet moeilijk gedaan.

Tijdens de eucharistieviering, die bijna naadloos aansluit op het middaggebed, weet iedereen wat hij of zij moet doen. Een broeder en zuster verlaten de kapel. Net als je je afvraagt waar ze gebleven zijn, komen ze terug met brood en wijn die later lichaam en bloed van Christus zullen worden. Tijdens het Onze Vader staat iedereen – communiteit en gasten samen – om het altaar heen. De tussenruimte bestaat niet meer. “Ik vind het prachtig om daar in een kring te staan”, zegt Irene. “Er is hier zoveel te vinden: licht, ruimte voor mijzelf en tegelijkertijd voel ik me werkelijk deel van wat hier gebeurt.”

Wat hier niet de bedoeling is?

Je niks aantrekken van de dagorde, is niet aan te bevelen. Al heb je redelijk veel vrije tijd. Irene is ooit in dit klooster ingetreden. Na een jaar kwam zij erachter dat het kloosterleven toch niet voor haar was weggelegd. Nu werkt ze alweer een aantal jaren als verpleegkundig specialist in het Prinses Máxima Centrum waar kinderen met kanker worden behandeld. “Ook daar gaat het mij om de dingen in gezamenlijkheid met elkaar te doen. De wederzijdse vriendschap met Lioba is gebleven. Ik ben oblaat, lekenlid van het klooster. Voor mij is het leven heel mooi zo.”

De volledige naam van Irene is bij de hoofdredactie bekend.

Lees ook:
John Westrik (66) vindt Kerstmis maar sombere dagen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden