null Beeld
Beeld

ColumnEva Meijer

Stel dat literatuur écht zou zijn, en de gebeurtenissen in onze levens niet

Eva Meijer

Stel nu, lieve lezer, dat het allemaal toch andersom blijkt te zijn: de literatuur is echt en de gebeurtenissen die in onze levens en op het wereldtoneel plaatsvinden niet. Het lijkt misschien niet plausibel, maar we kunnen het ook niet uitsluiten. Ik denk dat we het ook niet moeten willen uitsluiten. De werkelijkheid kan beter.

Een greep uit het nieuws van de afgelopen dagen. ‘Zowel Israël als Hamas claimt de overwinning, maar deze oorlog kent vooral verliezers.’ Dit verhaal loopt al heel lang (en een oorlog die vooral verliezers kent is een beetje dubbelop). Het is een dikke roman met veel personages waarvan er maar een paar beklijven, de rest is wel erg eendimensionaal neergezet – hij mag Russischer (Dostojevski). Het zou beter zijn er een paar verhalen uit te lichten en toch naar een plotwending toe te werken, zodat de lezer niet het gevoel heeft dat hij al die tijd voor niets meegeleefd heeft. Of je moet er iets van maken als Het bureau, maar dan zou ik het tempo en geweld radicaal omlaag brengen. Het geweld is sowieso een beetje te. Op een gegeven moment haakt de lezer af.

‘Opnieuw minder coronabesmettingen en -patiënten’ – dit feuilleton begint een beetje uit te doven en dat is jammer, want het verloop was een tijdlang behoorlijk spectaculair. Ik zou meer aandacht besteden aan de absurditeit en de bureaucratie. Meer Kafka, meer Saramago.

Vrouwelijke filosofen

Het is tijd om de rol van vrouwelijke filosofen uit de geschiedenis op te delven, zegt deze Duitse hoogleraar filosofie.’ Oké, leuk, non-fictie. Er zijn al veel boeken rondom dit thema, maar ja, het blijft relevant. Ik zou willen voorstellen om er een podcast bij te maken. Om de jongeren aan te spreken. Dat is de belangrijkste doelgroep; de ouderen zijn hardleers.

‘Zombiebranden overleven onder winters sneeuwdek’. Mooi, poëzie, dat hadden we nog niet. Alaska is een goede titel voor de bundel.

Het kabinet miskent het belang van cultuur.’ Dit is een Ali Smith-achtige roman, met veel vertelstemmen in verschillende registers (Shakespeare komt ook altijd langs), inclusief een minister-president die steeds de schoonheid probeert te onderdrukken, maar schoonheid is net onkruid, komt altijd weer op, ook waar je het niet verwacht, lacht de macht uit.

Revolutie van dierentuindieren

Bruine beren doodgeschoten na ontsnapping in Britse dierentuin’. Dit lijkt het einde van een naar kort verhaal, maar zou ook het begin kunnen zijn van een revolutie waarin de dierentuindieren nu eindelijk eens echt een vuist maken. Met een Mutsaersachtige verteller en illustraties.

‘Voortvluchtige Belgische militair op opsporingslijst Interpol’. Thrillers doen het altijd goed, en deze combineert bovendien hedendaagse problematiek rondom complotdenkers, een virus, en de macht van het leger. Ik zou wel willen pleiten voor een paar interessante vrouwelijke personages, ook onder de schurken.

Deze selectie laat zien dat er aan de werkelijkheid verhaaltechnisch genoeg te verbeteren is. U kunt op deze manier ook zelf aan de slag. Hoe kan uw verhaal beter, interessanter, et cetera? Voeg eens een personage toe, schrap eens een verhaallijn. Een leven is in principe genoeg om alle grote thema’s recht te doen.

Eva Meijer (1980) is filosoof, schrijver en singer-songwriter. Ze promoveerde op de politieke stem van het dier en in 2011 debuteerde ze met de roman ‘Het schuwste dier’. Voor Trouw schrijft ze tweewekelijks een column. Lees ze hier terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden