De Amerikaanse predikster Kathryn Krick (met microfoon) zegt demonen te kunnen uitdrijven. Hier is ze in actie tijdens een van de drie bijeenkomsten in de evangelische gemeente De Schuilplaats in Ede.

ReportageDemonenuitdrijving in Ede

Spartelen, gillen en huilen bij de uitdrijving van demonen met predikster Kathryn Krick

De Amerikaanse predikster Kathryn Krick (met microfoon) zegt demonen te kunnen uitdrijven. Hier is ze in actie tijdens een van de drie bijeenkomsten in de evangelische gemeente De Schuilplaats in Ede.Beeld YouTube

De Amerikaanse predikster Kathryn Krick was vorige week in Ede. Duizenden mensen uit heel Europa kwamen op haar af, in de hoop hun demonen te laten uitdrijven.

Ruben Altena

Ze spartelt en stribbelt tegen, maar de jonge vrouw wordt door twee mensen vastgehouden en het podium opgeduwd. “Kom, kom, kom”, zegt Kathryn Krick, een jonge Amerikaanse vrouw met een microfoon in haar handen. “Ik spreek nu tegen de demonen. Laat haar toe om te spreken. Wat wil je belijden om er afstand van te doen?”

De vrouw, die kermend op de grond ligt van het podium van het kerkgebouw van de evangelische gemeente De Schuilplaats in Ede, vertelt dat ze misbruikt is en zegt pornografie en een vooroudervloek achter zich te willen laten. “Op drie gaat de boze geest uit je lichaam”, gebiedt Krick. “Eén, twee, drie!” De vrouw slaakt een gil en huilt, maar is iets rustiger. Na een zegenspreuk wordt ze het podium af gedragen, want de volgende demon kondigt zich grommend aan bij een andere vrouw. Jonge kinderen kijken met grote ogen toe. Een paar mensen lopen weg.

Wachtlijsten

Vorige week kwamen drie avonden lang steeds ruim duizend mensen naar Ede om getuige te zijn van een sessie van Krick, die zegt demonen uit te kunnen drijven. En dan waren er nog wachtlijsten met mensen die er niet in pasten.

Van Kathryn Krick had tot pakweg een jaar geleden waarschijnlijk nog niemand in de zaal gehoord. In 2019 was Stine Jensen bij haar kerk in Los Angeles, toen zaten er minder dan twintig mensen in de zaal. Maar door al haar spectaculaire filmpjes op TikTok, YouTube, Instagram en Facebook te delen verzamelde ze in korte tijd miljoenen volgelingen.

Sinds 2016 noemt Krick zich ‘apostel’ – ze kreeg toen een zalving van de zelfbenoemde profeet GeorDavie uit Tanzania. Hij reist graag rond met helikopters en een colonne SUV’s, beweert wonderen te kunnen verrichten, en wordt door Krick aangesproken als ‘daddy’ (papa).

Heftig maar mooi

Krick brak door met een TikTok-filmpje ter gelegenheid van haar dertigste verjaardag, waarin ze in een minuut laat zien hoe ze van een verlegen kind een actrice en zangeres werd, en daarna door God geroepen werd om als apostel demonen uit te drijven.

Veel mensen in de zaal in Ede zijn Krick door die filmpjes gaan volgen. Zo ook de 49-jarige basisschooldocent Corien Koornstra uit Heerenveen. “Ik zag afgelopen zomer video’s van haar op YouTube. Ik had nog nooit het uitdrijven van demonen gezien zoals zij dat doet. Ze straalt rust uit, maar ook autoriteit. Ik vond het heftig om het in het echt mee te maken, maar ook heel mooi.”

Het zijn de video’s met demonenuitdrijvingen bij jonge kinderen die miljoenen kijkers trekken. In een ervan beweert Krick dat ze weeskinderen in Oeganda genezen heeft van hiv terwijl ze stervende waren. Ook beweert ze kinderen van autisme te genezen. Op TikTok en Zoom houdt ze zelfs livesessies waarbij ze onlinevolgers van demonen zegt te bevrijden. Volgens haar kan iedereen demonenuitdrijver worden. Een jongen van twaalf die in een online sessie door Krick live van demonen bevrijd werd, ging zelf weer demonen uitdrijven bij vrienden, vertelt ze.

null Beeld YouTube
Beeld YouTube

Kinderen, soms nog peuters

Zorgvuldig wordt de spanning opgebouwd op de avond in Ede, met een band die verwachtingsvolle muziek speelt. Het grootste deel van de avond is Krick er niet bij. Uiteindelijk komen tientallen mensen uit de zaal naar het podium. Pas als het bijna middernacht is nemen ouders hun kinderen, soms nog peuters, mee naar voren in de hoop dat Krick bij hen een demonenuitdrijving doet. Om hen heen liggen dan al gillende, schreeuwende, kronkelende en spartelende mensen op de grond.

Men gelooft hier dat een duiveluitdrijving je van allerlei negatieve zaken kan ontdoen, zelfs van psychische klachten en ernstige ziekten. Een vrouw biecht op dat ze last heeft van depressies. “Depressie is een leugen van de duivel”, zegt Krick. Als de vrouw na veel aandringen afstand neemt van haar depressie, begint de zaal te klappen en te juichen. “Jezus heeft je bevrijd!” zegt Krick. In dezelfde gebogen houding waarmee ze het podium opkwam loopt de vrouw het podium weer af. Maar bij veel andere mensen is de opluchting en blijdschap bij het door Krick aangekondigde moment van bevrijding duidelijk te zien.

Hoogleraar antropologie van religie Miranda Klaver van de Vrije Universiteit wijst op de risico’s van de praktijken van Krick. Mensen met psychische klachten of ernstige ziekten hebben een psychiater of arts nodig, in plaats van een demonenuitdrijving, zegt ze. “Het blijkt uit de praktijk dat dit soort denken enorme psychische schade kan aanrichten bij mensen. Grotere evangelische- en pinksterorganisaties hebben decennia geleden erkend dat gebed met zieken en het accepteren van medische zorg elkaar niet uitsluiten.”

null Beeld YouTube
Beeld YouTube

Hit and run

Maar er zijn altijd jonge spirituele entrepreneurs die dit wiel opnieuw uitvinden, zegt Klaver. “Zij maken zich niet zo druk over de risico’s van wat ze doen. Het is een soort hit and run religieuze praktijk: je organiseert zo’n bijeenkomst, en als mensen getraumatiseerd achterblijven, ben jij alweer verder getrokken. De mensen die de scherven moeten oprapen na dit soort evenementen zijn hulpverleners en voorgangers van kerken die hier helemaal niet achter staan.”

In Ede doet een jongeman op het podium afstand van een lange lijst zaken, onder meer van bitterheid, zelfhaat, ongehoorzaamheid aan zijn ouders en homoseksualiteit. Als Krick vraagt of hij klaar is, schudt hij nee, waarop in de zaal gelach uitbarst. Er volgt nog een hele lijst met zaken waar de man van af wil, waaronder kanker en eenzaamheid. Krick telt tot drie om de demonen uit te drijven en zegt: “Ik verklaar dat er geen kanker in je lichaam is, je bent niet ziek meer.” De man heft liggend zijn armen in de lucht.

Herboren

Er zijn ook mensen voor wie de sessies meer een instrument voor spirituele zelfontwikkeling lijken te zijn. De 33-jarige massagetherapeut Martine Defays vertelt achteraf dat ze zo gefascineerd was door de video’s van Krick dat ze uit België reed om deze avond mee te maken. “Toen ik thuiskwam voelde ik de hele nacht een licht in mij. Ik zei steeds: dank u Jezus. Ik voelde de zwarte energieën uit mij gaan.”

Ze vergelijkt het met een ervaring die ze had met de hallucinogene plant ayahuasca. “Ik ging door een hel en bad om weer op aarde te komen. Dat was denk ik voor het eerst dat ik zo eerlijk en intens gebeden heb.” Daarna voelde ze zich herboren, zegt ze. “Alles wat mensen dichter bij zichzelf kan brengen is goed voor mij.”

Lees ook:

Het Vaticaan haalt exorcisten weer uit de kast

Ze bestaat al sinds 1994, maar nu pas geeft het Vaticaan de Internationale Vereniging van Exorcisten officiële status. Is de vraag naar duiveluitdrijvers plots gestegen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden