Shortlist voor Beste Spirituele Boek 2018 bekend

Stilte, kracht, diepte, God, nirwana… De jaarlijkse Maand van de Spiritualiteit gaat morgen weer beginnen. Maar de aftrap is eigenlijk vandaag al, met de bekendmaking van de shortlist voor het Beste Spirituele Boek 2018. Een vierkoppige jury heeft een selectie van zes boeken gemaakt waar het publiek vanaf nu op kan stemmen.

De genomineerden zijn: ‘Steeds leuker’ van Jelle Hermus, ‘Rebible’ van Inez van Oord, ‘In het oranje ochtendlicht’ van Nina Riggs, ‘De kracht van betekenis’ van Emily Esfahani Smith, ‘De kracht van stilte’ van Kankyo Tannier, en ‘Gewoon God’ van Philip Troost.

Happinez-blik

Grote kanshebber is Van Oord, oprichtster van het tijdschrift Happinez en in 2016 al eens winnaar van de spirituele boekenprijs met haar boek ‘Als jouw leven een cirkel is, waar sta je dan?’. In haar nieuwe boek ‘Rebible’ kijkt ze volgens de jury met een ‘Happinez-blik’ naar de Bijbel. Met allerlei voorbeelden laat ze zien dat gevoelens van Happinez-lezers sterke overeenkomsten vertonen met de mystieke ervaringen die figuren uit de Bijbel hadden.

Uitgevers zonden een kleine veertig boeken in die inhoudelijk enorm van elkaar verschilden. Het liep uiteen van zelfhulpboeken tot diepe natuurbelevingen, en van studeerkamerbetogen tot hoogst persoonlijke ontboezemingen. Het genomineerde ‘Steeds leuker’ leest bijvoorbeeld als zo’n zelfhulpboek, met praktische tips die je in kleine stapjes moeten helpen om je leven snel in een opwaartse spiraal te brengen. In ‘Gewoon God’, veel filosofischer van karakter, gaat Troost op zoek naar een integere, ervaarbare manier om met God te leven en over hem te spreken. Bij die exercitie past de auteur wel op dat hij zich niet verliest in overspannen geloofsuitspraken of hoge morele verwachtingspatronen.

Vaag begrip

Grote diversiteit, kortom, verspreid over bijna onvergelijkbare grootheden. Spiritualiteit is dan ook een nogal breed begrip dat zich lastig laat definiëren. De Dikke Van Dale houdt het op een ‘geestelijk bestaan’ of een ‘geestelijke levenshouding’. Maar ja, hoe omschrijf je ‘geestelijk’ dan weer?

Toch weten uitgevers wel raad met de term, die ze als een unieke genre-aanduiding gebruiken. Zo’n 7 procent van de boekenmarkt kwalificeren ze als spiritueel. Maar boeken met andere genre-aanduidingen bevatten vaak ook spirituele elementen, zegt Job Jan Altena, persvoorlichter bij de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, die de verkiezing organiseert. “Veel literatuur bevat psychologie die soms heel spiritueel aandoet”, aldus Altena. Of neem iemand als Dan Brown, schrijver van spannende boeken; zijn thriller-fictie is doorspekt met esoterie, waardoor zijn proza bij vlagen erg spiritueel overkomt.

De vandaag gepresenteerde shortlist is samengesteld door een vakjury, bestaande uit theologe en presentatrice Jacobine Geel, Trouw-journaliste Marije van Beek, boekverkoopster Kitty Geerts en neerlandica en bibliotheekmedewerkster Bea Rigter.

Vorig jaar werd 'Rusteloosheid' van Ignaas Devisch bekroond tot Beste Spirituele Boek 2017. Toen was er alleen een vakjury; het publiek kon niet stemmen. Dit jaar mag het publiek weer meedoen, ruim twee weken. Dat genereert meer aandacht voor de genomineerden en wellicht meer boekverkoop, en daar is het de propagandastichting natuurlijk ook deels om te doen.

De winnaar wordt 4 februari bekendgemaakt tijdens het tv-programma Jacobine op Zondag van de KRO-NCRV op NPO2. Het publiek kan nog tot 30 januari stemmen op deze site.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden