De zin vanAmabasajir Fiseha Abraha

Schrijver Amabasajir Fiseha Abraha (19): ‘Nederland geeft me de toekomst die ik in Eritrea donker inzag’

  Amabasajir Fiseha Abraha: met zijn nieuwe boek ‘In Nederland ben ik opnieuw geboren’. Beeld rv
Amabasajir Fiseha Abraha: met zijn nieuwe boek ‘In Nederland ben ik opnieuw geboren’.Beeld rv

In tijden van corona vertellen mensen over hun persoonlijke leefregel of een inspirerende zin. Vandaag mbo-student en schrijver Amabasajir Fiseha Abraha (19). Afgelopen week publiceerde hij zijn tweede boek, In Nederland ben ik opnieuw geboren.

Lodewijk Dros

“In 2014 zijn we met ons gezin gevlucht uit Eritrea, eerst naar Ethiopië, het jaar daarna naar Nederland, waar mijn vader al zat. We zijn niet uit armoede gevlucht, maar uit onvrijheid.

Eritrea is een mooi, rijk land, maar onder de militaire dictatuur was het geen leven. Je moet er als jongen het leger in als je 17 bent en dat is voor onbepaalde tijd. Dat kan dus tot je 60ste duren, voor 30 euro per maand.

Met vier vrienden heb ik eerder geprobeerd te vluchten, maar we werden gepakt door de geheime dienst. Ik heb toen in de gevangenis gezeten.

Over mijn moederland heb ik een boek geschreven, om Nederlanders te vertellen waar ik vandaan kom. Maar over mijn weken in de gevangenis kon ik toen niet schrijven, dat doe ik nu pas in mijn tweede boek. Dat was een zware tijd, met veel mishandelingen, en één broodje per dag als voedsel. Daar heb ik lang nachtmerries van gehad.

In Sintjohannesga, waar ik nu woon, ben ik de enige donkere jongen op voetbal. Nu gaat het goed, ik heb vrienden, maar eerst mochten sommige kinderen niet met me spelen. Soms keken mensen me aan, die waren geen asielzoekers gewend, ze vertrouwden me niet. Dat was best zwaar. Daarom schreef ik Niemand weet hoe het voelt als je vluchteling bent.

Mijn tweede boek heet In Nederland ben ik opnieuw geboren. In de coronatijd had ik de tijd om dat te gaan schrijven, ik hou niet van gamen.”

‘Nederland geeft me de toekomst die ik in Eritrea donker inzag’

“Ik studeer bedrijfsadministratie aan het roc. Maar ik denk niet dat ik daar mijn beroep van ga maken. Want ik wil liever de politiek in. Mijn boek heb ik vorige week in het gebouw van de Tweede Kamer aangeboden aan PvdA-Kamerlid Habtamu de Hoop. Dat is ook een Fries, hij komt uit Ethiopië en is mijn rolmodel. Over tien jaar wil ik ook de Tweede Kamer in. Op dit moment zou ik dat voor de PvdA doen, maar ik ben nog maar 19, dus dat kan nog veranderen.

null Beeld
Beeld

Van Rhys Lewis is de song Better than today. Morgen is beter dan vandaag, dat is mijn motto. Daar denk ik elke ochtend en elke avond aan.

Nederland biedt me die kans, ik leef voor morgen. Op school kreeg ik een laag advies, dat snap ik wel, mijn Nederlands was toen niet zo goed. Maar ze kunnen je beter meer tijd geven, niet alleen om de taal beter te leren, maar ook om de cultuur te leren kennen. Weet u wat ik vreemd vond: dat kinderen met lantaarntjes de straat op moesten toen het heel koud was, om snoep te halen. Nu weet ik dat dat Sint-Maarten is en dat dat bij de cultuur hoort.

Nederland is mijn land, het geeft me de toekomst die ik in Eritrea donker inzag. Daar ben ik heel positief over. Maar ik schrijf ook over het racisme dat ik heb ervaren. Kijk, ik. vind Sinterklaas en Zwarte Piet niet racistisch, het is een oude traditie. Prima. Maar als iemand me Zwarte Piet noemt, dan is dat wél racistisch. En ik vind het pijnlijk als mijn medestudenten me niet Amba, maar Samba noemen. Zelfs een leraar doet daaraan mee, terwijl hij het goede voorbeeld zou moeten geven.

In mijn voetbalteam spreken ze Fries. dat versta ik gelukkig goed, maar ik spreek het nog niet. Of ik dat ga leren? Ik wil graag doorstuderen, dus ik zal wel naar de Randstad verhuizen. Daar heb je geen Fries nodig.”

Lees ook:

Kleur doet ertoe op de partijlijsten, maar ook weer niet

De ambitie van Amba is om Kamerlid te worden, in het voetspoor van zijn Fries-Ethiopische voorbeeld Habtamu de Hoop. Hoe belangrijk is de etnische achtergrond van kandidaten?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden