Russische heiligen moeten verkeersdoden voorkomen

Het wegennet van Moskou Beeld AFP

Een Russische zakenman denkt een oplossing te hebben om het hoge aantal verkeersdoden in Rusland terug te dringen: plaats billboards met orthodoxe heiligen langs de kant van de weg. 

Valery Gusav begon met dit experiment in zijn thuisregio Tver en sinds december prijken er zestig verlichte borden langs de snelweg bij Sint-Petersburg. Daarop staan afbeeldingen van orthodoxe heiligen en martelaren met daaronder teksten zoals: ‘Eerwaarde vader Anthony, bid tot God voor ons’.

“Geld verdienen is niet het doel van dit project, we willen enkel het aantal verkeersdoden reduceren”, zegt Gusav tegen de Russische nieuwssite Fontanka.ru. De zakenman is ervan overtuigd dat de heiligen een ‘heilzame’ werking hebben op Russische automobilisten. Daarom zijn de billboards die Gusav huurde van een reclamebureau op strategische punten geplaatst. Bijvoorbeeld langs opritten. Juist dat zijn vaak plekken waar Russische bestuurders hard optrekken. 

Camera's

Gusav, die naast zakenman ook een maatschappelijke, kerkelijke organisatie runt, refereert aan zijn ervaringen in Tver. Daar had het effect, vertelt hij aan Fontanka. Hij voert als bewijs politiedata aan van twee opeenvolgende jaren. In het jaar dat de billboards er stonden, lag het aantal verkeersdoden beduidend lager dan het jaar ervoor. 

De cijfers onderschrijven Gusavs verhaal, maar de autoriteiten van Tver denken dat de daling een andere oorzaak heeft. In hetzelfde jaar dat de zakenman zijn heiligen neerzette, werden ook de wegen gerepareerd, kwamen er camera’s die incidenten vastlegden en werd er meer geld geïnvesteerd in materieel voor hulpverleners. Dus of het de heiligen zijn die de verkeersveiligheid bevorderen, valt te bezien.

Lees ook:

De Oekraïense kerk gaat door zonder Moskou

De Oekraïens-orthodoxe kerk is vanaf nu officieel zelfstandig, los van de Russisch-orthodoxe kerk. Sommige priesters vrezen dat ze daarmee onderdeel worden van een politieke strijd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden