Z-teken

Russisch-orthodoxe kerk in Amsterdam beklad met pro-Russisch symbool

De ingang van de Russisch-orthodoxe Heilige Nikolaas van Myrakerk is beklad met het omstreden Z-symbool. Beeld ANP
De ingang van de Russisch-orthodoxe Heilige Nikolaas van Myrakerk is beklad met het omstreden Z-symbool.Beeld ANP

De Russisch-orthodoxe Heilige Nikolaas van Myrakerk is dinsdag besmeurd met het pro-Russische Z-symbool. De parochie staat niet achter de inval van Rusland in Oekraïne.

Stijn Fens

Onbekenden hebben met witte verf het omstreden Z-symbool op de toegangspoort van de kerk geschilderd die in de Amsterdamse Jordaan staat. Ook het mededelingenbord werd toegetakeld. De parochie gelaste een viering op dinsdagavond om veiligheidsredenen af. De politie onderzoekt de zaak.

Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne duikt in Rusland steeds vaker de letter ‘Z’ op als symbool en steunbetuiging voor het Russische leger en de invasie van het buurland. Ook is het symbool regelmatig te zien op Russische tanks en militaire voertuigen. En nu dus ook op het hek van de Heilige Nikolaas van Myrakerk.

Vorige week lieten de geestelijken van de Heilige Nikolaas van Myraparochie weten geschokt te zijn door de inval van Rusland in Oekraïne. De parochie is een hulpactie begonnen voor Oekraïense vluchtelingen, zo viel te lezen in een verklaring op de site van de parochie.

Meer anti-Russisch vandalisme

Ook namen de geestelijken die verklaring afstand van patriarch Kirill van Moskou, het hoofd van de Russisch-orthodoxe kerk, die Poetin steunt bij de oorlog in Oekraïne. Kirill had in een circulaire goedkeuring gegeven aan een gebed voor de vrede waarin de volledige verantwoordelijkheid voor de oorlog bij buitenlandse mogendheden wordt neergelegd. “Wij distantiëren ons van dit narratief van Patriarch Kirill. Met het oog hierop zullen wij Patriarch Kirill niet langer noemen in de eredienst”, schreven de geestelijken. Het is algemeen gebruik in Russisch-orthodoxe kerken om de naam van de patriarch te noemen tijdens diensten.

Overigens benadrukten dezelfde geestelijken later dat de parochie het patriarchaat van Moskou niet verlaten had. De naam van Kirill wordt alleen tot nader order niet meer genoemd.

Het is niet het eerste voorbeeld van vandalisme in Amsterdam dat in verband wordt gebracht met de Russische inval. Eerder werd bij supermarkt Priwet Rossia (‘Hallo Rusland’) een steen door de ruit gegooid. De naam is weliswaar Russisch, maar de zaak is eigendom van een echtpaar dat afkomstig is uit Armenië.

Lees ook:

Hoe Poetin religie tot wapen smeedt, en de Russisch-orthodoxe kerk hem daarbij helpt

President Poetin zet religie in als wapen. Hij lijkt de Russisch-orthodoxe kerk nog aan zijn zijde te hebben. Wat bezielt hen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden