#OutinChurch

Ruim honderd Duitse katholieke pastores riskeren ontslag met hun coming-out op tv

null Beeld ©Mark Kohn
Beeld ©Mark Kohn

In Duitsland komen maandagavond 125 rooms-katholieke pastores en kerkelijk werkers ‘uit de kast’ op tv. Ze eisen dat de kerk hun relaties erkent en discriminatie stopt. Nederlandse pastores scharen zich nu achter hen, op het gevaar af ontslagen te worden.

Lodewijk Dros

De Duitse tv verschoof het programma van de late avond naar primetime. In Wie Gott uns schuf (‘Zoals God ons schiep’) spreken Duitse pastores zich openlijk uit: ze willen af van de ‘kwetsende’ kerkleer die hen het leven als lhbtiq’er onmogelijk maakt.

In hun manifest #OutinChurch. Für eine Kirche ohne Angst protesteren ze tegen ontslag als iemand een relatie heeft met iemand van dezelfde sekse. Ook eisen ze openstelling van de sacramenten voor lhbtiq-paren en vragen de bisschoppen hun steun uit te spreken voor hun actie. Vorig jaar nog gaf het Vaticaan te kennen dat niet-heteroseksuele relaties zondig waren.

Riskante oproep

Hun Nederlandse evenknie, het Werkverband van Katholieke Homo-Pastores (WKHP), schaart zich achter de eisen. Bijna een jaar geleden riep het WKHP al op tot een inclusievere kerk. Zo’n oproep is ‘riskant’, zegt voorzitter Frans Bossink. “De kerkleiding tikt pastores die zich in het openbaar positief uitspreken over niet-heteroseksuele relaties en genderdiversiteit vrijwel altijd op de vingers. Als Nederlandse katholieke homo-pastores zijn wij trots op deze moedige actie van onze Duitse collega’s. Ze lopen grote kans hun aanstelling te verliezen. Ook hier loop je gevaar ontslagen te worden.”

In Duitsland zal de ‘publieke coming-out’ indruk maken, verwacht Bossink. Vorig jaar hebben sommige bisschoppen zich daar al voor ‘Liebe gewinnt’ (Liefde wint) uitgesproken, de slogan van katholieken die ook niet-hetero’s de kerkelijke zegen gunnen. Bossink: “Die bisschoppen vinden dat de kerkelijke leer achterhaald is.”

Mat en gemarginaliseerd

De Nederlandse rooms-katholieke kerk loopt achter op de Duitse, zegt Bossink, en is volgens hem te mat en gemarginaliseerd om zich nog druk te maken. Dat het lhbtiq-initiatief uit het grote Duitsland komt ‘is voor de wereldkerk belangrijk’.

Volgens Bossink hebben ‘seksuele verkniptheid, hypocrisie en dubbellevens’ veel schade aangericht en staat de geloofwaardigheid van de kerk op het spel. “Die discrimineert en weigert te kijken naar haar taboes op ‘afwijkende’ seksualiteit.”

Zelf is Bossink ziekenhuispastor, een functie ‘waar de bisschop wat minder over te zeggen heeft’, zo zegt hij. “Ik heb hem onze steunbetuiging aan de Duitse collega’s toegestuurd. Maar ik hoor nooit iets als ik vanuit onze club van homopastores wat stuur.”

Bossink ziet het zijn WKHP nog niet doen, zo'n collectieve coming-out. Hij heeft wel eens geopperd om zo de knuppel in het hoenderhok te gooien. “Maar ik heb mijn collega’s nooit zover gekregen dat we met een groepsfoto in de krant naar buiten treden. Daar zijn ze huiverig voor.”

Lees ook:

Priesters mogen van het Vaticaan geen homorelaties zegenen. Maar het gebeurt wel, soms stiekem, soms in alle openheid. Trouw sprak met priesters die het verbod negeren en met homoparen die gezegend werden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden